Unul dintre manuscrisele lui Albert Einstein, în care acesta a început calculele pentru teoria relativității generale, estimat între două și trei milioane de euro, va fi scos la licitație, a anunțat Christie's miercuri, potrivit AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

”Acesta este, fără îndoială, cel mai valoros manuscris Einstein care a fost vreodată licitat”, a scris casa într-un comunicat.

Vânzarea trebuie să aibă loc pe 23 noiembrie la Christie's, pentru casa Aguttes.

Documentul este un manuscris de 54 de pagini scris în 1913 și 1914, la Zurich (Elveția), de către celebrul fizician german și colaboratorul și confidentul său, Michele Besso.

Datorită acestui inginer elvețian, explică Christie's, „manuscrisul a ajuns, aproape ca prin minune, la noi: probabil că Einstein nu s-ar fi deranjat să păstreze ceea ce i s-a părut a fi un document de lucru”.

După teoria sa relativă specială, care l-a făcut să demonstreze în 1905 formula E = mc², Einstein a început să lucreze în 1912 la o teorie a relativității generale.

La începutul anului 1913, „cei doi prieteni și colegi abordează una dintre problemele cu care comunitatea științifică se confruntă de zeci de ani: anomalia orbitei planetei Mercur”, amintește Christie.

Iar cei doi oameni de știință vor rezolva această enigmă.

Nu în calculele din acest manuscris, care conține „un anumit număr de erori care au trecut neobservate”. Când Einstein le-a văzut, nu i-a mai păsat de acest manuscris, luat de Michele Besso.

„Documentele științifice autografe ale lui Einstein din această perioadă, și în general dinainte de 1919, sunt extrem de rare”, a subliniat directorul Cărți rare și manuscrise de la Christie, Adrien Legendre.

Celălalt document cunoscut al acestei perioade cruciale din cercetările fizicianului, cunoscut sub numele de „Caietul de la Zurich” (sfârșitul anului 1912, începutul anului 1913) se află de fapt în arhivele Einstein ale Universității Ebraice din Ierusalim.