Președintele SUA, Joe Biden, s-a angajat miercuri să apere dreptul femeilor la avort și a criticat aspru o lege extrem de restrictivă care a intrat în vigoare în Texas peste noapte, potrivit AFP.

Joe BidenFoto: Michael Reynolds-Pool Via Cnp / Zuma Press / Profimedia Images

"Această lege cuprinzătoare este o încălcare flagrantă a dreptului constituțional recunoscut în Roe v. Wade", a scris el într-o declarație, referindu-se la hotărârea Curții Supreme din 1973 care stabilea dreptul la avort în Statele Unite. „Vom proteja și apăra” acest drept, a adăugat el.

O lege care interzice avorturile în Texas, după șase săptămâni de sarcină, a intrat în vigoare miercuri dimineață, după ce Curtea Supremă a SUA nu a acționat în urma unei cereri de urgență a grupurilor pentru drepturile avortului de a bloca legea în cauză, transmite Reuters.

Cu excepția unei hotărâri ulterioare a instanței care să stabilească altceva, inacțiunea Curții Supreme până la miezul nopții cu privire la cererea grupului a permis intrarea în vigoare a interdicției.

Grupurile care susțin dreptul la avort spun că 85%-90% din avorturi în Texas se obțin după șase săptămâni de sarcină, ceea ce înseamnă că legea ar forța cel mai probabil multe clinici să închidă.