Talibanii au defilat miercuri cu echipament militar donat de Statele Unite guvernului afgan precedent învins după 20 de ani de război, inclusiv un elicopter, în Kandahar (sud), leagăn spiritual al mișcării islamiste, potrivit AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

O lungă coloană de Humvees, renumitele vehicule de teren americane, a șerpuit pe o autostradă importantă în afara celui de-al doilea oraș ca mărime din Afganistan.

Mulți dintre talibani purtau steaguri talibane albe și negre atașate la antene, a notat un jurnalist AFP. Luptătorii s-au așezat la comenzile camioanelor folosite de forțele SUA, NATO și afgane în timpul conflictului de 20 de ani, în timp ce alții s-au îmbarcat pe aceste vehicule în Ayno Maina, la periferia orașului Kandahar.

Cel puțin un elicopter Blackhawk a fost văzut în zbor peste oraș, sugerând că un fost pilot al armatei afgane este la comandă.

Kandahar este locul de naștere al talibanilor

În 1996, au părăsit capitala sudului Afganistanului înainte de a cuceri repede restul țării, pe care l-au deținut până în 2001, când au fost înlăturați de la putere de o coaliție internațională condusă de Statele Unite. Liderul taliban Hibatullah Akhundzada locuiește acolo, a declarat mișcarea duminică.

Pe stadionul de cricket Kandahar, oficialii talibani cu barbă albă au fost văzuți sorbind cafea, la umbra adăposturilor rezervate în mod normal jucătorilor și antrenorilor. Alții, îmbrăcați în alb, stăteau cu picioarele încrucișate pe gazon. Sute de suporteri au așteptat pe tribune.

Luptătorii înarmați, în uniforme de camuflaj, stăteau în fața mulțimii. "Inamicul nostru comun care jurase să aducă prosperitate economică țării noastre nu a reușit", a spus Maulvi Saqeb, un recrutor pentru mișcarea talibană. „America nu ne-a atacat doar tinerii soldați, ci America ne-a corupt mass-media, a făcut să dispară cultura noastră, ci a călcat în picioare economia noastră”, adaugă el.

Se zvonea că Akhundzada a apărut în public, dar nu s-a prezentat. Numai noul guvernator al zonei s-a adresat mulțimii. Deja marți, mii de susținători s-au adunat pe străzile din Kandahar salutând plecarea ultimilor soldați americani din Afganistan.