Marea Britanie poartă negocieri cu talibanii, cu scopul de a obţine o „trecere liberă” a cetăţenilor britanici şi aliaţilor săi din Afganistan, după ce mişcarea islamistă radicală a preluat controlul asupra ţării, relatează AFP și The Guardian, potrivit News.ro.

Boris JohnsonFoto: © No10 Crown Copyright / Eyevine / Profimedia

Guvernul lui Boris Johnson a confirmat miercuri pentru AFP informația potrivit căreia Sir Simon Gass, Reprezentantul Special britanic pentru Afganistan, s-a deplasat la Doha, în Qatar, în vederea unei întâlniri cu lideri talibani.

Sir Simon Gass „se întâlneşte cu reprezentanţi talibani de rang înalt pentru a sublinia importanţa unei treceri libere în afara Afganistanului a cetăţenilor britanici şi afgani care au lucrat pentru noi”, a anunţat într-un comunicat remis AFP un purtător de cuvânt al Guvernului.

Aceasta este prima confirmare publică a unor demersuri diplomatice între Londra şi talibani. Londra s-a alăturat Statelor Unite într-o operaţiune uriaşă de evacuare a peste 100.000 de persoane din Afganistan, după capitularea armatei afgane în faţa talibanilor.

Premierul britanic Boris Johnson este extrem de criticat după ce mii de afgani care au ajutat trupele britanice au fost lăsați în urmă în Afganistan.

Ultimul zbor de evacuare organizat de Marea Britanie a părăsit Afganistanul în seara zilei de 28 august, cu 3 zile înainte de termenul oficial de evacuare convenit cu talibanii.

Pe același subiect: