Ceea ce pare a fi o înregistrare video cu un bărbat spânzurat de talibani de un elicopter Black Hawk este de fapt o informație falsă care s-a propagat pe platformele social media, alte înregistrări arătând că bărbatul este în viață și că face cu mâna celor de la sol, relatează Reuters.

Luptatorul taliban ar fi incercat sa instaleze un steag din aerFoto: Captura video

Celelalte înregistrări și fotografii realizate de martori arată că bărbatul este legat de un ham.

Imaginile s-au viralizat inițial pe platformele social media, în special pe Twitter.

„Joe Biden merită creditat pentru furnizarea de elicoptere 33 UH-60 Black Hawk talibanilor care au învățat în 4-5 zile cum să le opereze și acum spânzură civili nevinovați în văzul lumii”, notează o postare de pe Twitter.

O altă postare, cu 2,4 milioane de vizualizări, afirmă că „dacă așa arată...talibanii spânzurând pe cineva de un Blackhawk american...aș putea vomita. Joe Biden este responsabil”.

Însă alte înregistrări care par a fi cu același elicopter arată că bărbatul este în viață.

O versiune inițială a filmării a fost postată pe 30 august de Talib Times, un cont de Twitter suspendat între timp care se descria drept „contul oficial în limba engleză a Emiratului Islamic al Afganistanului”.

Acesta nota că „Forțele noastre aeriene! În acest moment elicopterele forțelor aeriene ale Emiratului Islamic zboară deasupra orașului Kandahar și patrulează deasupra orașului”.

Jurnalistul Mohammed Zubair de la canalul indian Alt News a postat ulterior o altă versiune a înregistrării care arată scena mai detaliat și o surprinde mai de aproape.

Această versiune arată clar că persoana se mișcă și își ridică brațele, fiind agățat de un ham montat pe spate.

Jurnalistul neafiliat Bilal Sarwary a notat pe 31 august pe Twitter cu privire la înregistrarea video că:

„Pilotul afgan care pilotează [elicopterul] este o persoană pe care o cunosc de ani de zile. A fost antrenat în SUA și UAE (n.r. Emiratele Arabe Unite), mi-a confirmat că el a pilotat elicopterul Blackhawk. Luptătorul taliban văzut aici încearcă să instaleze steagul taliban din aer dar în cele din urmă nu a reușit”.