Casa Albă a răspuns marți rugăminții disperate de a fi evacuat, rugăminte venită din partea unui interpret afgan care i-a salvat viața în 2008 senatorului (pe atunci) Joe Biden, scrie USA Today. Biden, care era cu încă doi congressmeni, a fost nevoit să aterizeze forțat cu cele 2 elicoptere Black Hawk în mijlocul unui viscol teribil într-o râpă din Afganistan. Interpretul, care acum se ascunde împreună cu soția și cei 4 copii de teama talibanilor, l-a implorat pe președinte să îl evacueze. „Vă vom lua de acolo. Ne vom respecta promisiunea făcută”, a declarat secretarul de presă de la Casa Albă, Jen Psaki.

Joe Biden la ceremonia de repatriere a soldatilor morti pe aeroportul din Kabul (captura de ecran, The New York Post) Foto: Hotnews

Wall Street Journal a scris că interpretul - identificat doar ca Mohammed de către ziar - încerca să părăsească Afganistanul de multă vreme, dar nu reușea din cauza birocrației. După ce ultimele trupe americane au părăsit Afganistanul, Mohammed i-a cerut lui Biden să-și salveze familia. „Bună ziua domnule președinte: salvați-mă pe mine și familia mea”, a declarat Mohammed. „Nu mă uitați aici.”

Pe când avea 36 de ani, Mohammed a merst prin zăpadă în căutarea celor două elicoptere Black Hawk ale armatei americane care îl transportau pe Biden - pe atunci senator de Delaware - și pe John Kerry și Chuck Hagel. Mohammed, care era la Bagram Air Field, a răspuns apelului SOS și s-a alăturat echipei de căutare.

Psaki a declarat că angajamentul administrației este „nu doar pentru cetățenii americani, ci și pentru partenerii noștri afgani care au luptat alături de noi”.

Într-un discurs ținut, Biden a declarat că SUA au ajutat la evacuarea a „mii de traducători și interpreți afgani care au sprijinit și SUA”.