San Diego, San Francisco și acum Los Angeles: California și orașele sale majore au declarat război pistoalelor kit și altor arme „fantomă” vândute pe internet fără niciun control, a căror utilizare a explodat în ultimele luni, potrivit AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Marți, în unanimitate, Consiliul municipal din Los Angeles a adoptat o ordonanță care interzice deținerea sau vânzarea acestor arme în oraș.

„Când vedem creșterea omuciderilor aici, iar poliția din Los Angeles constată că 40% din armele de foc legate de criminalitate sunt arme fantomă, știm că trebuie să ne confruntăm cu o situație critică”, a spus puțin înainte de vot Paul Koretz, oficialmunicipal aflat la originea ordonanței împotriva acestor arme.

"Armele fantomă există de aproximativ nouă ani, dar au devenit o problemă majoră în 2020, cu 814 arme fantome confiscate numai în Los Angeles", a declarat pentru Consiliul municipal șeful adjunct al poliției, Kris Pitcher.

El estimează că până la 2.500 dintre aceste arme ar putea fi confiscate doar anul acesta.

Ce sunt armele fantomă

Pentru o lungă perioadă de timp rezervată pentru o mână de entuziaști, aceste arme kit pot fi comandate pe internet la fel de ușor ca mobilierul Ikea. În prezent, acestea sunt adesea găsite în mâinile delincvenților și a altor persoane care nu le-au putut obține într-un magazin de arme convenționale, unde sunt necesare verificări de identitate în multe state americane, inclusiv în California.

De asemenea, li se mai spune „80% arme” deoarece se vând deja asamblate în proporție de 80%. Apoi este suficient să obțineți piesele rămase, de multe ori de la același dealer, să faceți câteva găuri și să le asamblați pentru a avea o armă complet funcțională, dar fără un număr de serie.

Potrivit unui studiu al organizației Everytown for Gun Safety, care luptă împotriva violenței cu armele, un kit pentru asamblarea unei puști de tip AR-15 - una dintre cele mai populare din Statele Unite și adesea folosită în atacuri armate - poate costa mai puțin de 400 de dolari.

Argumentul unuia dintre vânzătorii online spune: "Timpul de asamblare nu este foarte lung. Într-o oră sau două, ar trebui să îl puteți folosi la poligon".

Aceste truse sunt adesea însoțite de tutoriale pe YouTube, dintre care unele au înregistrat sute de mii de vizualizări.

Lacună juridică

San Francisco, la rândul său, tocmai a dat în judecată trei producători de arme fantomă, în încercarea de a stopa proliferarea lor.

"Îi vizăm direct pe cei responsabili de sosirea acestor arme periculoase și necontrolate pe străzile din San Francisco și în toată California", a declarat procurorul orașului Chesa Boudin.

Conform statisticilor ATF, agenția federală care reglementează armele de foc, numai California reprezintă 65% din armele fantomă confiscate anul trecut în Statele Unite.

„California este epicentrul” acestei epidemii, confirmă Adam Skaggs, directorul juridic al Giffords Law Center. ONG-ul este numit după Gabby Giffords, un fost ales care a fost grav rănit în 2011.

"Unul dintre motivele pentru care armele au devenit o afacere atât de mare în California este că are cele mai dure legi privind armele din țară". Deci, armele fantomă, "care exploatează un fel de lacună legală, devin foarte atractive acolo", a declarat Skaggs pentru AFP.

"Fie că sunt persoane care au antecedente penale, un raport pentru violența în familie sau care sunt prea tinere pentru a avea dreptul să cumpere o armă ... pot obține un pistol-fantomă pentru că nu există nici o verificare", deplânge situația un avocat.

Acesta este motivul pentru care Centrul Giffords s-a alăturat procesului inițiat de San Francisco împotriva celor trei producători care, potrivit lui Adam Skaggs, încalcă anumite legi federale și californiene, în special cu privire la siguranța consumatorilor, de exemplu.

În conformitate cu dorința președintelui Joe Biden de a reglementa mai bine armele de foc, ATF și-a anunțat recent intenția de a-și modifica regulile pentru a forța producătorii să furnizeze kit-urilor lor un număr de serie și să verifice contextul cumpărătorilor lor.