Joe Biden a salutat marți „succesul extraordinar” al misiunii de evacuare a americanilor și a aliaților lor din Afganistan, în timpul unui discurs solemn adresat Casei Albe la sfârșitul celui mai lung război al Statelor Unite. „Nicio țară nu a realizat vreodată așa ceva în istorie”, a spus președintele SUA, potrivit AFP.

Joe BidenFoto: Shutterstock Editorial / Profimedia Images

„Succesul extraordinar al acestei misiuni se datorează talentului incredibil, vitejiei și curajului altruist al armatei Statelor Unite, diplomaților noștri și profesioniștilor noștri din serviciile de informații.”, a declarat președintele.

Statele Unite rămân hotărâte să evacueze americanii rămași în Afganistan, al căror număr este estimat între 100 și 200, a asigurat el.

Biden spune că vor continua să susțină poporul afgan prin presiuni diplomatice și ajutor umanitar, acordînd o atenție sporită situației fetelor și femeilor.

”Nu am terminat cu voi- avertisment către Stat Islamic

"În calitate de comandant-șef, cred cu tărie că cel mai bun mod de a ne proteja securitatea este printr-o strategie dură, nemiloasă, concentrată și precisă, care urmărește teroarea acolo unde este astăzi. Nu acolo unde era acum două decenii.", a spus Biden.

”După 20 de ani de război nu mai vreau să mai trimit o generație de americani la război. Nu vrem să mai trimitem trupe. E cazul să ne folosim forța diplomatică”, spune Biden care trece în revistă cifrele uriașe cheltuite în acest război de 20 de ani, precum și pierderile de vieți omenești.

Președintele american spune că SUA se confruntă acum cu amenințări externe diferite, cum ar fi războiul comercial dus împotriva Chinei.

Despre acuzele privind o retragere dezorganizată

„Când am stabilit data de 31 august, am presupus că cei 300.000 soldaţi afgani, pe care i-am instruit şi echipat, erau puternici în faţa talibanilor. Nu au rezistat atât de mult pe cât se aştepta lumea”.

Astfel, a crescut riscul pentru militarii NATO rămaşi în Afganistan, a spus Biden. „Termenul limită de 31 august nu a fost unul arbitrat, a fost pentru a salva vieţile americanilor”.

„Aveam de ales între a evacua şi a escalada (tensiunile, n.r.). Nu puteam rămâne la nesfârşit în Afganistan pentru că totul s-a schimbat”, după ce predecesorul său, Donald Trump, a încheiat acordul cu talibanii.

Din martie, a adăugat el, au fost trimise 19 notificări americanilor din Afganistan privind evacuarea. Mulţi au decis că vor să rămână, iar acum au decis că vor să plece.

Mare parte dintre cei care au rămas au cetăţenie dublă, însă „90% dintre americanii din Afganistan care au vrut sa plece au putut pleca”.

„Rămânem angajaţi să îi scoatem de acolo dacă vor să plece”, a completat Biden