Guvernatorul democrat din Virginia a acordat marți o iertare postumă pentru șapte afro-americani executați în 1951 pentru violul unei femei albe, după o anchetă și procese considerate injuste și rasiste, potrivit AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Ralph Northam și-a anunțat decizia după întâlnirea cu descendenții bărbaților supranumiți „cei șapte Martinsville”. Grațierile „nu se referă la problema vinovăției lor”, ci „recunosc că nu au avut dreptul la o justiție imparțială”, potrivit unei declarații.

Culoarea lor „a jucat un rol incontestabil în identificarea lor, în anchetă și în condamnarea lor” la pedeapsa cu moartea, în special pentru că au fost judecați de jurii complet albe, adaugă decretul său.

"Chiar dacă nu putem schimba trecutul, sper că această măsură va aduce o oarecare pace", a comentat guvernatorul, un susținător al reformelor sistemului penal care, de la preluarea mandatului în 2018, a acordat un număr record de 604 grațieri.

Cazul din Martinsville, sudul Virginiei, datează din ianuarie 1949. O femeie albă de 32 de ani a raportat că a fost violată de un grup de bărbați negri, iar poliția a făcut rapid șapte arestări și a obținut o mărturisire semnată.

Dar cei șapte bărbați, intervievați fără avocat, dăduseră versiuni diferite ale scenei și mai mulți erau analfabeți și nu puteau să-și citească mărturisirile.

În ciuda protestelor în favoarea lor chiar și în fața Casei Albe, aceștia au trecut pe scaunul electric în februarie 1951, ridicând numărul condamnaților executați pentru viol în Virginia din 1908 la 45 - toți afro-americani.

Ani mai târziu, în 1977, Curtea Supremă a decis neconstituțional să impună pedeapsa cu moartea în cazurile de viol.

Virginia a abolit pedeapsa cu moartea în martie, o decizie simbolică pentru statul care deține recordul execuțiilor din istoria americană și care a devenit primul stat din fostul Sud segregaționist care a pus capăt aplicării pedepsei capitale.

Statele Unite s-au angajat de câțiva ani într-o recitire critică a trecutului său și au intensificat inițiativele de recunoaștere a victimelor rasismului, mișcare care s-a accelerat de la asasinarea afro-americanului George Floyd în mai 2020.