Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, s-a angajat marți să nu-i abandoneze pe cei care doresc să fugă din regimul taliban din Afganistan după ce au plecat ultimii soldați americani și a declarat că Alianța ar trebui să învețe din eșecurile sale din această țară, potrivit AFP.

Jens StoltenbergFoto: Olivier HOSLET / AFP / Profimedia

La douăzeci de ani după ce au fost răsturnați de la putere de către Statele Unite, talibanii controlează din nou majoritatea teritoriului afgan. Ei și-au sărbătorit marți victoria împotriva celei mai mari puteri militare din lume.

Ultimul zbor militar american a decolat de pe aeroportul din Kabul în noaptea de luni spre marți, după o operațiune de salvare pripită pentru evacuarea a peste 123.000 de persoane, în principal personal din țările aliate și afgani care au lucrat pentru armata americană.

"Păstrarea aeroportului deschis este esențială, atât pentru a permite ajutor umanitar poporului afgan, cât și pentru a ne asigura că putem continua să scoatem oamenii, cei care doresc, dar nu au putut ca parte a evacuării militare", a spus el într-o interviu pentru AFP.

"Cu toții ne-am angajat să continuăm să muncim din greu pentru a-i evacua. Nu îi vom uita", a spus el.

Cuvintele sale au ecou în cele ale cancelarului german Angela Merkel care a spus că „acest aeroport are o importanță existențială pentru Afganistan, deoarece fără acesta nu poate ajunge niciun ajutor medical sau umanitar”.

Stoltenberg a subliniat că NATO și-a atins unele dintre obiectivele sale angajându-se în această țară după atacurile din 11 septembrie 2001 din Statele Unite.

"Toți aliații au fost de acord că trebuie să luptăm împotriva terorismului pentru a împiedica Afganistanul să rămână un refugiu sigur pentru teroriștii internaționali. Și timp de 20 de ani am reușit. Nu a fost efectuat niciun atac terorist organizat din Afganistan împotriva unei țări NATO", a explicat el.

„Ceea ce este important acum este să păstrăm această realizare”, a adăugat el.

Jens Stoltenberg a asigurat că aliații vor menține presiunea diplomatică asupra noilor stăpâni ai țării, astfel încât să permită plecarea afganilor care se simt în pericol și să asigure controlul mișcărilor teroriste de pe teritoriul lor.

El a mulțumit tuturor forțelor aliate care au contribuit la evacuări, inclusiv Franței, angajate în această țară „de atâția ani” și ai căror soldați au „plătit uneori prețul sângelui”.