Pe Internet a apărut un nou videoclip în care un elicopter american Black Hawk poate fi văzut zburând deasupra provinciei Kandaha, cu un corp uman care atârna de o frânghie. Mai mulți jurnaliști au distribuit videoclipul pe Twitter susținând că talibanii ar fi ucis un bărbat pe care apoi l-au spânzurat de elicopterul militar.

Talibani in KandaharFoto: AFP / AFP / Profimedia

Înregistrările arată un bărbat care atârnă de elicopter în timp ce talibaniil zboară deasupra provinciei Kandahar. Videoclipul filmat de la sol nu arată clar dacă bărbatul este în viață, dar sursele informale spun că talibanii au folosit corpul unui om pe care l-ar fi executat.

Filmările, publicate inițial pe un cont de Twitter care se pretinde afiliat cu talibanii, erau însoțite de mesajul: a spus: „Iată forța noastră aeriană! În acest moment, elicopterele noastre patrulează orașul ".

Oficiali americani spun că, deşi nu există încă date definitive, talibanii ar putea controla mai mult de 2.000 de vehicule blindate, inclusiv Humvee din SUA, şi până la 40 de avioane, inclusiv UH-60 Black Hawk, elicoptere de atac şi drone militare ScanEagle.

"Am văzut deja luptători talibani înarmaţi cu arme fabricate de SUA pe care le-au confiscat de la forţele afgane. Acest lucru reprezintă o ameninţare semnificativă pentru Statele Unite şi aliaţii noştri", a declarat reprezentantul Michael McCaul, republican de top în Comisia pentru afaceri externe a Camerei Reprezentanţilor din SUA, într-un e-mail transmis Reuters.

Viteza cu care talibanii au preluat controlul în Afganistan aminteşte de militanţii Statului Islamic care au luat arme furnizate de SUA de la forţele irakiene care au opus puţină rezistenţă în 2014.

Între 2002 şi 2017, Statele Unite au oferit armatei afgane arme, rachete, ochelari de vedere nocturnă şi chiar mici drone pentru colectarea informaţiilor, în valoare de aproximativ 28 de miliarde de dolari.

Dar avioane precum elicopterele Blackhawk au fost cel mai vizibil semn al asistenţei militare americane şi ar fi trebuit să fie cel mai mare avantaj al armatei afgane faţă de talibani. Între 2003 şi 2016, Statele Unite au furnizat forţelor afgane 208 avioane, potrivit Biroului de Responsabilitate al Guvernului SUA (GAO). În ultima săptămână, multe dintre aceste aeronave au fost cele mai utile pentru piloţii afgani pentru a scăpa de talibani.