Coreea de Nord pare să-și fi repornit reactorul producător de plutoniu în complexul nuclear Yongbyon, potrivit Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), care şi-a exprimat îngrijorarea, potrivit Le Figaro, citat de Rador.

Instalatia Yongbyon la 3 mai 2012/ 10 iunie 2013/ 28 iulie 2013Foto: ISIS

"De la începutul lunii iulie, există semne, inclusiv deversarea apei de răcire, compatibile cu funcționarea reactorului" , a declarat AIEA în raportul său anual.

Reactorul din Yongbyon a fost oprit de la începutul lunii decembrie 2018, precizează raportul prezentat vineri, 27 august.

O repornire a acestui reactor, cu o capacitate de cinci megawați, ar putea însemna că Phenianul își continuă programul de dezvoltare nucleară, încălcând flagrant rezoluțiile Consiliului de Securitate al ONU.

Viitorul acestui complex nuclear a fost unul dintre punctele de dispută la cel de-al doilea summit al liderului nord-coreean Kim Jong Un cu președintele american Donald Trump, care s-a încheiat cu un eșec în 2019 la Hanoi.

Coreea de Nord s-a oferit să demonteze o parte din complexul Yongbyon, dar nu și alte infrastructuri de producție nucleară, în schimbul unei ridicări "parțiale" a sancțiunilor economice. Această ofertă fusese respinsă de Washington și de atunci negocierile dintre cele două țări au încetat.

Regimul nord-coreean este supus mai multor sancțiuni internaționale pentru programele sale militare, inclusiv nucleare, interzise și care au progresat semnificativ sub domnia lui Kim Jong Un.

Experții AIEA au fost expulzați din Coreea de Nord în 2009 și de atunci agenția monitorizează activitățile Coreei de Nord din străinătate.

O posibilă repornire a acestui reactor ar urma unei informații recente potrivit căreia Phenianul folosește și un laborator de radiochimie situat în apropiere pentru a separa plutoniul de combustibilul uzat care provine din reactor.

Semnele funcționării reactorului și a laboratorului sunt "profund tulburătoare", a declarat AIEA, adăugând că aceste activități constituie o "încălcare clară" a rezoluțiilor ONU.

Situat la aproximativ 100 de kilometri nord de Phenian, complexul nuclear nord-coreean Yongbyon include zeci de clădiri legate de programul nuclear nord-coreean.

Deschis în 1986, aici a fost construit primul reactor al Coreei de Nord, singura sursă cunoscută de plutoniu din această ţară.

Totuşi, Yongbyon nu ar fi singura instalație de îmbogățire a uraniului din țară, iar închiderea acestuia nu ar însemna sfârșitul programului nuclear al țării.