Ambasadorul și un general sunt ultimii americani care au părăsit Afganistanu, potrivit Pentagonului, care recunoaște însă că nu a evacuat atât de mulți oameni pe cât și-ar fi dori, potrivit AFP.

Soldat american pe aeroportul din KabulFoto: Balkis Press / Abaca Press / Profimedia Images

"La bordul ultimului avion, se afla generalul Chris Donahue", a spus generalul Kenneth McKenzie, care are comanda centrală de care depinde Afganistanul. „A fost însoțit de ambasadorul Ross Wilson”. Cei doi bărbați sunt ultimii care urcă în avion.

Armata SUA s-a retras complet din Afganistan în noapte de luni spre marți, lăsând țara în mâinile talibanilor, dușmanii lor de 20 de ani, la sfârșitul celui mai lung război din istoria SUA.

Retragerea militară a Washingtonului a fost finalizată cu 24 de ore înainte de sfârșitul zilei de 31 august, termenul stabilit de președintele Joe Biden pentru a pune capăt prezenței forțelor armate americane în această țară.

"Dacă evacuările militare sunt finalizate, misiunea diplomatică pentru a se asigura că mai mulți cetățeni americani și afgani eligibili care doresc să plece, continuă", a adăugat generalul McKenzie.

Prezenţa în Afganistan s-a soldat cu decesul a 2461 de militari americani şi civili şi peste 20.000 de răniţi, a precizat McKenzie, care a mai spus că în ultimele cinci avioane care au părăsit Kabulul nu se afla niciun american. În 20 de ani, în Afganistan au luptat 800.000 de soldaţi americani au servit ţara 25.000 de civili, a menţionat generalul.

McKenzie a subliniat că în Afganistan sunt 20.000 de luptători ISIS şi a precizat că talibanii vor fi "foarte ocupaţi cu ISIS-K".

„Am făcut istorie”, se bucură talibanii

"Am făcut din nou istorie. Cei douăzeci de ani de ocupație a Afganistanului de către Statele Unite și NATO s-au încheiat în această seară", a declarat Anas Haqqani, liderul mișcării islamiste, pe Twitter. "Sunt foarte fericit după douăzeci de ani de jihad, sacrificii și greutăți, că am satisfacția de a vedea aceste momente istorice", a adăugat el.

Focuri de armă s-au auzit la Kabul marți devreme după ce armata SUA și-a confirmat plecarea din Afganistan după 20 de ani de război.

Jurnaliștii AFP din oraș au auzit focuri de armă de la diferite puncte de control talibane, precum și strigătele de bucurie ale luptătorilor de la posturile de securitate din Zona Verde.

20 de ani de război. Refuzul talibanilor de a-l preda pe Bin Laden. Evacuare aeriană gigant

Din 14 august, pe o perioadă de 18 zile, avioanele Statelor Unite și ale aliaților săi au evacuat printr-un gigantic transport aerian peste 123.000 de civili de pe aeroportul internațional Hamid Karzai, a precizat generalul McKenzie.

Aceste operațiuni riscante au fost afecate de un atentat sinucigaș comis pe 26 august de către filiala locală a grupului Stat Islamic, care a ucis peste 100 de persoane, inclusiv treisprezece soldați americani.

Forțele SUA au intrat în Afganistan pe 7 octombrie 2001 pentru a-i elimina pe talibani de la putere, din cauza refuzului lor de a-l preda pe liderul Al-Qaeda, Osama bin Laden, după atacurile din 11 septembrie.

Două decenii mai târziu, talibanii au profitat de retragerea treptată a SUA din ultimele luni și de prăbușirea forțelor de securitate afgane pentru a intra în Kabul la 15 august și a recâștiga puterea, după o fulgeratoare ofensivă militară neprevăzută de Washington.

Revenirea islamiștilor la putere a forțat Occidentul să evacueze în grabă de pe aeroportul din Kabul cetățenii lor și afganii care ar putea suferi represalii din partea talibanilor, în special pentru că au lucrat pentru forțe străine.

Victoria talibanilor și fuga din țara președintelui Ashraf Ghani au provocat panică la Kabul. Mii de afgani au invadat asfaltul de pe aeroportul din Kabul pentru a fugi de noul regim taliban, unii agățându-se nebunește de avioanele militare care decolează, pentru a cădea în gol câteva minute mai târziu.

Transportul aerian a luat avânt în zilele de până joi, când un atentat sinucigaș în apropierea aeroportului, revendicat de statul islamic din Khorasan (IS-K), a dus la peste o sută de morți, inclusiv 13 soldați americani.

Armata SUA, care a declarat că a contracarat un atac cu bombă duminică și un tir de rachete pe aeroportul din Kabul luni, a rămas foarte discretă la sfârșitul retragerii, din motive de securitate.

Punând capăt celui mai lung război din America, ultimul avion american a decolat înainte de zori, departe de camerele tv.

SUA deplânge 2.456 de morți și o factură de 2.313 miliarde de dolari în 20 de ani, potrivit unui studiu al Universității Brown. Ei ies din acest război cu o imagine și mai ștearsă legată de incapacitatea lor de a prezice viteza victoriei talibane și de gestionarea evacuărilor.

Biden și-a justificat decizia de a retrage trupele americane prin refuzul său de a prelungi acest război și prin faptul că misiunea lor a fost îndeplinită odată cu moartea lui Bin Laden, ucis de forțele speciale americane în 2011 în Pakistan.

Islamiștii s-au străduit, de la întoarcerea lor la putere, să afișeze o imagine de deschidere și moderație, dar Occidentul este sceptic.

În timpul trecerii lor anterioare la putere între 1996 și 2001, ei impuseseră o versiune ultra-riguroasă a legii islamice. Femeile nu puteau nici să lucreze, nici să studieze.

Consiliul de Securitate al ONU a adoptat luni o rezoluție care stabilește „angajamentele” talibanilor în favoarea plecării „în siguranță” a celor care doresc să părăsească Afganistanul, fără însă a cere zona protejată menționată de Franța, potrivit AFP.

Treisprezece din cei 15 membri au votat în favoarea acestui text elaborat de Statele Unite, Franța și Regatul Unit, în timp ce China și Rusia s-au abținut.