Exploziade la o uzină de tratare a deșeurilor din Germania în iulie, care a provocat șapte decese, a fost probabil cauzată de o reacție chimică în interiorul unui rezervor de stocare a deșeurilor, au declarat luni autoritățile locale, citând un raport intermediar, potrivit AFP.

Explozia de la parcul industrial chimic din Leverkusen a fost clasata in categoria „pericol extrem”Foto: Oliver Berg / AFP / Profimedia Images

Această explozie a lăsat, de asemenea, 31 de răniți, în timp ce detonarea a fost auzită până la patruzeci de kilometri în jur și a provocat o uriașă coloană de fum de negru.

Accidentul a avut loc pe 27 iulie în zona industrială din Chempark din Leverkusen (Renania de Nord-Westfalia), care găzduiește numeroase fabrici chimice. Rezervoarele care conțin solvenți clorurați au luat foc în centrul de tratare a deșeurilor companiei Currenta.

O cantitate „deloc nesemnificativă” de particule a căzut în împrejurimi după explozie.

Constatările provizorii, prezentate de guvernul districtului Köln, sugerează că o reacție chimică „probabil” a făcut ca lichidul rezidual din rezervorul de stocare numărul 3 să se încălzească rapid, rezultând o creștere a presiunii la care rezervorul nu a putut să reziste.

"Întregul proces a mers atât de repede încât mecanismele de siguranță nu au mai putut elibera presiunea. Când presiunea a depășit presiunea de proiectare a rezervorului, rezervorul a explodat", se arată în raportul provizoriu, citat de autorități.

Currenta a declarat într-un comunicat că constatările inițiale s-au potrivit cu propriile investigații.

Guvernul districtului Köln a declarat că așteaptă analize suplimentare din partea experților înainte de a putea trage concluzii definitive cu privire la cauza exploziei.