Ministrul israelian al Apărării Benny Gantz s-a deplasat în Cisiordania ocupată pentru a vorbi cu președintele palestinian Mahmoud Abbas, o întâlnire rară care nu înseamnă totuși intenția de a relansa procesul de pace blocat de mai bine de șapte ani, potrivit AFP.

Benny GantzFoto: Israel Defense Forces / Wikipedia

"Nu există un proces de pace în desfășurare cu palestinienii și nu va exista", a declarat luni o sursă apropiată premierului israelian Naftali Bennett după ce cei doi bărbați s-au întâlnit duminică seara, prima de la acest nivel anunțată oficial de ani de zile.

Discuțiile de la Ramallah, sediul central al lui Abbas din Cisiordania, au fost dedicate „problemelor de securitate de rutină” și economiei, a adăugat sursa AFP.

Benny Gantz i-a spus președintelui palestinian că țara sa caută „să ia măsuri pentru consolidarea economiei Autorității Palestiniene”, a declarat ministerul apărării israelian într-un comunicat.

El a mai spus în timpul acestui interviu că statul evreu urma să împrumute aproximativ 500 de milioane de sicli (132 de milioane de euro) Autorității Palestiniene, a declarat pentru AFP o purtătoare de cuvânt a ministrului.

Potrivit acestei surse, acest împrumut va fi rambursat cu impozite colectate de statul ebraic în numele Autorității Palestiniene.

În ultimii ani, relațiile dintre Israel și Autoritatea Palestiniană s-au deteriorat. Negocierile de pace au fost suspendate din 2014, iar colonizarea israeliană în teritoriile palestiniene, ilegală în temeiul dreptului internațional, s-a accelerat sub fostul prim-ministru Benjamin Netanyahu (2009-2021).

În Ramallah, MM. Gantz și Abbas „au fost de acord să continue dialogul”, potrivit ministerului israelian al apărării.

Întâlnirea a avut loc în prezența lui Ghassan Alyan, șeful Cogat, organismul israelian responsabil cu operațiunile civile din teritoriile palestiniene, Majid Faraj, șeful serviciilor de informații palestiniene și Hussein al-Sheikh, ministrul palestinian al afacerilor civile.

Acesta din urmă a indicat pe Twitter că MM. Abbas și Gantz „discutaseră relațiile palestiniene-israeliene în toate aspectele”, fără alte detalii.