Forțele americane erau avertizate să se pregătească pentru un atac iminent cu ”victime multiple” cu mai puțin de 24 de ore înainte de atacul sinucigaș de la aeroportul din Kabul. Poarta Abbey, unde cetățenilor americani li s-a spus să se adune pentru a avea acces la aeroport, era „cu cel mai mare risc”, însă închiderea acesteia a fost întârziată.

Atentat la KabulFoto: Captura YouTube

Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a dat instrucțiuni liderilor departamentului să se pregătească pentru un eveniment iminent cu ”victime multiple”, potrivit notelor clasificate a unei ședinței a Pentagonului consultate de Politico.

În timpul ședinței, generalul Mark Milley a spus că există informații secrete ”semnificative” care indică faptul că ISIS-K plănuia un ”atac complex”.

Într-o discuție separată de joi dimineață la Kabul, comandații au detaliat un plan de a închide Abbey Gate joi după-amiază, dar americanii au decis să țină poarta deschisă mai mult decât ar fi dorit pentru a permite aliaților brianici, care acceleraseră retragerea, să își evacueze personalul, care se afla în apropierea de Hotelul Baron.

Evacuații britanici încă nu ajunseseră când atacul a avut loc, a spus un oficial al apărării pentru Politico, dar bomba a făcut două victime britanice.

Trupele americane încă prelucrau datele celor care intrau pe aeroport pe la Abbey Gate la aproximativ 6 p.m. joi, la Kabul, când un atacatorul sinucigaș și-a detonat vesta explozivă acolo, ucigând aproape 200 de persoane, inclusiv 13 militari americani.

În săptămâna de dinaintea atacului, președintele Joe Biden și înalții oficiali ai administrației au vorbit în mod repetat în public despre amenințarea generală pe care ISIS o reprezintă pentru aeroport. Biden a menționat această amenințare chiar ca motiv pentru a nu extinde misiunea militară după 31 august. Președintele a avertizat în weekendul care a trecut că un atac suplimentar al ISIS este „foarte probabil”.

Potrivit unui oficial al apărării, au fost luat măsuri pentru prevenirea unui atac iminent, precum închiderea permanentă a două porți ale aeroportului, notificarea talibanilor de la punctele de control cu privire la potențiala amenințare și solicitarea de a monitoriza și limita traficul pe jos și a vehiculelor printr-un număr de porți, precum și emiterea de alerte cetățenilor americani pentru a-i avertiza.

„Am întreprins numeroase acțiuni pentru a ne proteja forțele și evacuații, dar niciun efort nu va elimina complet amenințarea unui inamic hotărât”, a spus oficialul.

Doi comandanți au sunat de pe aeroportul din Kabul pentru a detalia amenințările la trei porți, Abbey, Poarta de Sud și cea de Vest.

Cei doi au spus că talibanii iau măsuri suplimentare de securitate și că împing înapoi, departe de porți mulțimile din cauza amenințărilor. Dar liderii militari și-au exprimat frustrarea pentru lipsa continuă de cooperare a talibanilor, notând că militanții îndepărtează posibilii evacuații de la porți.

Citește și:

Atentatul din Kabul: Pentagonul a anunțat că a fost o singură explozie în atacul de la aeroportul din capitala afgană / Mai multe țări și-au finalizat operațiunile de evacuare / Bilanțul victimelor, în creștere