Politica de apărare a Germaniei după căderea Afganistanului sub controlul talibanilor a fost unul dintre subiectele care au dominat prima dezbatere televizată între principalii trei candidaţi la postul de cancelar după ce Angela Merkel îşi va încheia mandatul, relatează DPA citată de Agerpres.

Olaf ScholzFoto: Bernd Von Jutrczenka / AFP / Profimedia Images

Cu patru săptămâni înainte de alegerile pentru Bundestag, duminică seară a avut loc o dezbatere cu principalii candidaţi ai partidelor de centru-dreapta, centru-stânga şi ecologist, care au discutat despre teme precum schimbările climatice, pandemia de coronavirus şi politicile interne.

Armin Laschet, liderul Uniunii Creştin Democrate (CDU), conservatoare, Olaf Scholz, liderul social-democraţilor (SPD), şi lidera Partidului Verzilor, Annalena Baerbock, s-au angajat într-o dezbatere de două ore încinsă, dar politicoasă, transmită de posturile de televiziune RTL şi NTV.

Primul punct al discuţiilor a fost dezastrul rămas în urma retragerii NATO din Afganistan, iar cei trei candidaţi au făcut un apel unanim la consolidarea rolului Germaniei în securitatea internaţională.

Însă propunerile privind politica de apărare a Germaniei au fost totuşi divergente. Laschet şi-a reiterat un apel pentru crearea unui Consiliu Naţional de Securitate, care să fie legat de cancelarie, şi pentru îmbunătăţirea echipamentelor militare. Baerbock a acuzat în schimb guvernul german că s-a eschivat de la îndatoririle sale din Afganistan.

"Au pus motivele politice interne deasupra responsabilităţii privind politica externă", a spus ea. Scholz, al cărui coleg de partid Heiko Maas este ministru de externe, a cerut o mai bună cooperare internaţională şi eforturi continue pentru a pune la dispoziţie militari germani pentru misiuni de apărare a păcii şi securităţii.

În privinţa pandemiei, toţi cei trei candidaţi s-au exprimat în favoarea evitării introducerii unor noi restricţii severe. Scholz a spus chiar că "nu va exista un nou lockdown".

Laschet şi Baerbock au declarat la rândul lor că este realistă perspectiva evitării unui nou lockdown în Germania. Afirmaţiile lor vin în contextul în care rata infectărilor continuă să crească în Germania, iar ritmul vaccinărilor a încetinit.

Un sondaj printre telespectatori realizat de RTL a arătat că Scholz a fost cel mai apreciat candidat în dezbatere (38%), urmat la mică distanţă de Baerbock (37%) şi la mare distanţă de Laschet (22%).

Înaintea dezbaterii televizate, social-democraţii lui Scholz continuau să crească în sondaje. Cel mai recent sondaj, realizat la comanda ziarului Bild am Sonntag, a arătat că SPD este cotat cu 24% din intenţiile de vot, cu trei puncte procentuale în faţa blocului conservator de centru-dreapta format din CDU şi CSU (21%), în contextul în care popularitatea lui Laschet a scăzut considerabil în ultimele săptămâni.

Verzii sunt cotaţi cu 17% din intenţiile de vot şi bine plasaţi pentru a face parte din viitoarea coaliţie de guvernare. Alte două dezbateri televizate mai sunt programate până la alegerile de la 26 septembrie.