Campania electorală din Germania, care va decide cine va fi înlocuitorul Angelei Merkel, s-a intensificat duminică, după ce un sondaj de opinie a arătat că partidul social democrat şi-a mărit avansul faţă de conservatori, transmite Reuters, potrivit News.ro. Sprijinul pentru SPD a crescut cu două puncte faţă de săptămâna trecută, la 24%, cel mai mare rezultat al acestora din ultimii patru ani, potrivit sondajului INSA realizat pentru ziarul Bild am Sonntag.

Angela MerkelFoto: THOMAS FREY / AFP / Profimedia

Conservatorii au pierdut un punct până la 21%, cel mai scăzut nivel consemnat într-un sondaj realizat vreodată.

CITEȘTE ȘI:

Germania organizează alegeri generale pe 26 septembrie, când Merkel va renunţa la funcţia de cancelar după 16 ani de mandat şi patru victorii consecutive în alegerile naţionale.

Plecarea iminentă a lui Merkel a slăbit sprijinul pentru alianţa ei conservatoare. Este cel de-al doilea sondaj din ultima săptămână care plasează SPD pe primul loc.

Sprijinul pentru creştin-democraţii Merkel (CDU) şi partidul lor frate bavarez, Uniunea Socială Creştină (CSU), a scăzut constant în ultimele săptămâni.

Candidatul blocului la funcţia de cancelar, preşedintele CDU, Armin Laschet, a fost criticat de când a fost surprins râzând în timpul unei vizite efectuate luna trecută într-un oraş afectat de inundaţii.

Într-un ipotetic vot direct pentru cancelar, sondajul INSA a arătat că reprezentantul SPD, ministrul finanţelor Olaf Scholz, va lua 31% din voturi, comparativ cu doar 10% pentru Laschet şi 14% pentru candidata verzilor Annalena Baerbock.

Cei trei candidaţi urmau să participe la o dezbatere televizată duminică seara.

În ciuda conducerii SPD în sondaje, ar trebui totuşi să facă echipă cu alte două partide pentru a guverna, determinând o discuţie despre care posibili parteneri de coaliţie ar fi acceptabili.

Scholz a refuzat să excludă asocierea cu extrema stângă Linke, într-un interviu acordat Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung, deşi a spus că orice guvern german trebuie să se angajeze să adere la NATO.

Linke, care are în prezent aproximativ 6% în sondaje, solicită abolirea NATO în manifestul său electoral.

Între timp, candidatul verzilor Baerbock s-a distanţat de Linke ca posibil partener.

"Linke tocmai s-a exclus destul de mult, deoarece nici măcar nu a fost dispus să sprijine Bundeswehr în salvarea cetăţenilor germani şi a forţelor locale din Afganistan", a declarat Baerbock ziarelor grupului de presă Funke.

Laschet a pus la îndoială angajamentul SPD şi al Verzilor de a sprijini armata germană, spunând la un eveniment de sâmbătă că în trecut au blocat măsuri pentru a proteja soldaţii.