Ultimul zbor militar al Marii Britanii a părăsit Kabulul sâmbătă seara târziu după ce a evacuat peste 15.000 de persoane în cele două săptămâni de când talibanii au preluat controlul în Afganistan, informează Reuters și Agerpres.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Ultimul zbor care transportă personalul Forţelor Armate din Marea Britanie a părăsit Kabulul" a anunţat ministerul britanic al apărării.

"Ar trebui să fim mândri de forţele noastre armate, primitori cu cei care sosesc pentru o viaţă mai bună şi trişti pentru cei rămaşi", a declarat ministrul apărării Ben Wallace după ultimul zbor britanic.

Marea Britanie a fost de partea Washingtonului de la începutul invaziei conduse SUA în Afganistan, care i-a înlăturat de la putere pe talibani drept pedeapsă pentru adăpostirea militanţilor Al-Qaida, organizaţia teroristă care se face vinovată de atacurilor din 11 septembrie 2001.

Peste 450 de angajaţi ai forţelor armate britanice au murit în Afganistan în decursul a două decenii.

Marea Britanie a suspendat, de asemenea, operaţiunile ambasadei sale la Kabul.

Wallace a estimat vineri că între 800 şi 1.100 de afgani care au lucrat pentru Marea Britanie şi erau eligibili pentru evacuare nu vor reuşi să plece pe calea aerului şi s-a angajat să-i ajute dacă aceştia ar putea pleca pe uscat.