​Curtea Supremă a SUA a pus capăt joi moratoriului federal legat de pandemie asupra evacuărilor din locuinţe impus de preşedintele Joe Biden, relatează Reuters, preluată de Agerpres.

Actualii judecatori ai Curtii Supreme a SUAFoto: SCOTUS

Judecătorii, care în iunie au permis menţinerea unei interdicţii precedente care a expirat la sfârşitul lui iulie, au acceptat o solicitare a unui grup de reclamanţi de a ridica moratoriul Centrului american pentru prevenirea şi controlul bolilor (CDC) care ar fi trebuit să dureze până la 3 octombrie.

Reclamanţii, o coaliţie de proprietari şi de grupuri imobiliare, au invocat faptul că legea pe care s-a bazat moratoriul CDC nu permite implementarea actualei interdicţii de evacuare.

Cei trei judecători liberali s-au opus deciziei corpului de nouă magistraţi.

CDC a impus prima dată un moratoriu în septembrie 2020, după ce unul precedent aprobat de Congres a expirat, agenţia invocând faptul că politica este necesară pentru a combate răspândirea COVID-19 şi a preveni ca oamenii să rămână fără locuinţe în timpul pandemiei.

Casa Albă a reacţionat joi seară şi a precizat că este dezamăgită de decizia Curţii Supreme de a pune capăt moratoriului federal privind evacuările şi a cerut statelor, oraşelor, proprietarilor şi altor entităţi să facă tot ce pot pentru a-i ajuta pe oameni.

Secretarul de presă al Casei Albe, Jen Psaki, a spus că moratoriul privind evacuările impus de CDC a salvat vieţi prevenind răspândirea COVID-19 în timpul pandemiei.

"Administraţia Biden este dezamăgită că Curtea Supremă a blocat cel mai recent moratoriu al CDC în timp ce numărul de cazuri confirmate cu varianta Delta este semnificativ în întreaga ţară", a spus ea, avertizând că decizia va face rău familiilor şi va pune comunităţile în mai mare risc de expunere la COVID-19.