Întreaga populaţie a unui mic oraş elveţian s-a trezit cu datele personale expuse în urma unui atac cibernetic, potrivit unei informaţii publicate de cotidianul Le Temps miercuri, iar municipalitatea sa a recunoscut că iniţial a subestimat "gravitatea" atacului, relatează AFP și Agerpres. Micul oraş Rolle (5.400 de locuitori), de pe malul lacului Leman, a recunoscut săptămâna trecută că a fost victima unui atac de tip ransomware, care a afectat date de pe anumite servere administrative.

HotNews.roFoto: Hotnews

Municipalitatea a afirmat însă iniţial că cantitatea de date afectate este limitată şi a putut fi recuperată datorită copiilor de siguranţă.

Atacul a fost de amploare "scăzută" şi nu a afectat decât serverele de mesagerie care nu conţineau date municipale "sensibile", a declarat primarul din Rolle, Monique Choulat Pugnale, pentru ziarul 24 heures.

Însă potrivit unei anchete publicate de cotidianul Le Temps miercuri, în realitate este vorba despre o "piratare masivă".

Municipalitatea din Rolle, care a depus plângere, a recunoscut miercuri seara că a "subestimat gravitatea atacului, potenţialul de utilizare a datelor şi importanţa transparenţei pentru populaţia din Rolle".

Aceasta a recunoscut "o anumită naivitate faţă de miza reprezentată de darkweb şi de gestionarea actelor rău intenţionate de piratare informatică", adăugând că a înfiinţat o "taskforce" pentru a monitoriza dosarul, potrivit unui comunicat.

Potrivit Le Temps, documentele furate conţin tabele cu informaţii privind locuitorii, printre care nume, adrese, date de naştere, numere de securitate socială, în unele cazuri chiar religia lor, şi date privind infectările cu COVID-19