Opozantul rus Aleksei Navlnîi a descris condițiile detenție ca fiind de o ”violență psihologică” demnă de un ”lagăr chinezesc de muncă” într-un interviu publicat miercuri în New York Times, primul de când a intrat în închisoare în ianuarie 2021, relatează AFP.

Alexei NavalniiFoto: Babushkinsky District Court / TASS / Profimedia Images

”Imaginați-vă deva de genul unui lagăr chinezesc de muncă, unde toată lumea merge în șir indian și sunt camere de luat vederi peste tot. Monitorizarea este constantă și există o cultură a denunțului”, a spus fostul avocat în vârstă de 45 de ani într-un manuscris de 54 de pagini.

El detaliază cum decurg zilele, dedicate în principal, potrivit lui, vizionării televiziunii de stat din Rusia sau a filmelor de propagandă. „Trebuie să stai pe un scaun și să te uiți la televizor (...) Să citești, să scrii sau să faci altceva” este interzis.

”Totul este organizat pentru ca eu să fiu controlat la maxim în fiecare oră a zilei”, a povestit el, denunțând o ”violență psihologică”.

În timpul primei săptămâni în închisoare, gardieni îi trezeau de mai multe ori pe noapte, spune el.

”Acum înțeleg de ce privarea de somn este una dintre metodele de tortură preferate de serviciul secret (...) nu lasă urme și este de nesuportat”.

El descrie detenția și în termeni mai lejeri, totuși, încrezător că nu a fost atacat sau amenințat de colegii săi deținuți, cu care uneori gătește. „Este distractiv”, descrie el.

New York Times îl descrie ca fiind „optimist”, în ciuda circumstanțelor, în special în ceea ce privește situația politică din Rusia.

„Regimul lui Putin este un accident al istoriei, nu este inevitabil”, a scris el, considerând că numirea în 1999 a lui Vladimir Putin, pe atunci prim-ministru, ca președinte interimar de Boris Elțin, a fost o „eroare” care va fi remediată „mai devreme sau mai târziu".

”Și Rusia se va alătura unei căi de dezvoltare democratice și europene. Pur și simplu pentru că așa își doresc oamenii."

El a criticat, de asemenea, sancțiunile europene și americane împotriva Rusiei, despre care a spus că au făcut rău rușilor obișnuiți, relatează The New York Times.

Aleksei Navalnîi a fost închis în februarie într-o colonie penală de maximă securitate din Pokrov, la aproximativ 100 kilomtri este de Moscova, unde urmează să execute 2 ani și jumătate de închisoare.

El a fost condamnat pentru un caz de fraudă din 2014 despre care el și ONG-uri occidentale consideră că sunt politice.