​Președintele Joe Biden a primit marți din partea comunității de intelligence un raport cu informații clasificate despre originile coronavirusului, scrie shafaq.com . Potrivit Washington Post, comunitatea de informații ar putea desclasifica părți din raport pentru o eventuală publicare ulterioară a documentului.

Pandemia de COVID-19Foto: Wavebreak / Profimedia Images

Documentul nu ar fi determinat însă în mod concludent dacă pandemia a a fost rezultatul unei contaminări de la animal la om sau a unei scurgeri accidentale din laborator, pe fondul reticenței Chinei de a coopera cu investigatorii. Raportul a fost transmis președintelui de către Avril Haines, directorul comunității de intelligence, care a avertizat anterior că s-ar putea să nu poată găsi „arma crimei” cu privire la originea pandemiei.

În mai, Biden a ordonat agențiilor de informații americane să examineze originile coronavirusului și să producă un raport preliminar în termen de 90 de zile. La acea vreme, Casa Albă a menționat că agențiile de informații au două teorii predominante, două crezând în teoria transmiterii de la animale , în timp ce un alt membru al comunității de informații credea că virusul s-a scurs accidental dintr-un laborator din Wuhan.

În timp ce mulți oameni de știință au respins inițial teoria scurgerii din laborator - crezând că virusul a ajuns de la lilieci la oameni ( direct sau prin intermediul unei gazde intermediare) - unii au devenit mai dispuși să examineze mai atent varianta scurgerii din laborator.

În martie, Organizația Mondială a Sănătății și China au publicat un studiu comun care a sugerat că gazda intermediară a animalelor este cauza probabilă și a etichetat ipoteza scurgerilor de laborator drept „extrem de puțin probabilă”. Cu toate acestea, raportul a fost aspru criticat de SUA, Marea Britanie, Canada și alte câteva țări care au acuzat China că „a refuzat accesul la datele și eșantioanele originale”.