​Vizita vicepreședintelui american Kamala Harris în Vietnam a fost amânată cu doar câteva ore înainte de plecare din cauza suspiciunilor legate de alte două cazuri de îmbolnăviri cu așa-zisul Sindrom Havana, identificate la Hanoi, au precizat oficiali ai Casei Albe citați de Associated Press și The Guardian.

HotNews.roFoto: Hotnews

Ancheta se afla în fază incipientă, iar oficialii americani au considerat că este mai bine ca Harris să amâne vizita care face parte din turneul său în Asia menit să reasigure aliații din zonă în legătură cu angajamentele de politică externă ale SUA, în contextul retragerii trupelor americane din Afganistan până la 31 august, operațiune care a declanșat haos și panică la Kabul.

Așa-numitul sindrom Havana este o boala misterioasă care a fost identificată prima oară la diplomații americani și la alți angajați guvernamentali din capitala Cubei, la începutul anului 2016. Printre simptomele raportate de cei afectați de Sindromul Havana se numără dureri de cap, amețeli, grețuri și senzații bizare în urechi, unele cazuri având nevoie de luni de tratament pentru recuperare.

Unii oficiali și militari au relatat că au auzit un sunet puternic și ascuțit înainte de apariția simptomelor.

CNN a relatat că unii oficiali au fost diagnosticați cu traumatisme cerebrale și continuă să sufere de simptome precum dureri de cap la ani de zile după atac. În ultimele luni a fost constatată o creștere subită a numărului de cazuri raportate, New York Times scriind mai devreme în cursul lui mai că până în prezent au fost raportate 130 de cazuri.

Oficialii SUA nu au confirmat încă cele două noi cazuri de la Hanoi pentru că investigațiile medicale sunt la început, însă purtătoarea de cuvânt a Casei Albe Jen Psaki a declarat că cele două cazuri suspecte nu au legătură cu persoane din delegația care călătorește cu Kamala Harris.

Concret, este vorba despre două cazuri înregistrate în rândul personalului american din Vietnam, în cursul săptămânii trecute. Nici Ambasada SUA în Vietnam nu a oferit mai multe detalii.

Cazuri de îmbolnăviri misterioase au mai fost înregistrate în rândul americanilor din Germania, Austria, Rusia și China.

O serie de teorii au fost avansate pentru a explica fenomenul, una dintre ele fiind aceea că este parte a unei operațiuni de spionaj, bazate pe atacuri sonice sau atacuri cu microunde.