Un fulger a lovit clădirea One World Trade Center din New York, iar imaginile au fost surprinse și difuzate de NBC News.

un fulger loveste WTCFoto: Captura

Momentul a fost suprins în timp ce furtuna tropicală Henri se apropia de New York.

Guvernatorul statului New York, Andrew Cuomo, a declarat stare de urgenţă sâmbătă odată cu apropierea uraganului Henri de coastele americane, precizând că 500 de soldaţi din Garda Naţională au fost mobilizaţi pentru a sprijini eforturile locale de ajutorare a rezidenţilor afectaţi de furtună.

Locuitorii din New York, capitala culturală şi economică a Statelor Unite, au încă amintiri dureroase despre uraganul Sandy, care a făcut 44 de victime în acest oraş în anul 2012.

Peste 100.000 de locuitori din nord-estul Statelor Unite au rămas fără electricitate duminică după trecerea uraganului Henri, retrogradat apoi în categoria furtunilor tropicale, în timp ce preşedintele Joe Biden a lansat un apel la prudenţă din cauza riscurilor de inundaţii, conform Agerpres, care citează AFP.

Furtuna tropicală Henri a atins coastele americane din Rhode Island la ora locală 12:15 (16:15 GMT), potrivit serviciului american de meteorologie (National Weather Service - NWS). În buletinul său de la ora locală 17:00 (21:00 GMT), Centrul american pentru supravegherea uraganelor (NHC) anunţa că furtuna genera vânturi cu viteze de până la 65 de kilometri pe oră, mai mici în raport cu viteza de 120 de kilometri pe oră înregistrată în ziua precedentă, pe mare.

Nord-estul Statelor Unite este de obicei scutit de astfel de furtuni, care ating mai degrabă statele aflate în sudul ţării, precum Florida şi Louisiana. Odată cu încălzirea apei de la suprafaţa oceanelor, uraganele devin mai puternice, potrivit oamenilor de ştiinţă. Ei au evidenţiat un risc tot mai ridicat pentru comunităţile din zonele costiere, afectate de valuri înalte şi inundaţii, amplificate de creşterea nivelului oceanelor.

Deşi guvernatorului statului Rhode Island, Dan McKee, a afirmat că existau "inundaţii importante" în anumite zone, primele reacţii ale unora dintre localnici par să indice faptul că furtuna Henri nu a fost atât de distrugătoare precum se aşteptau meteorologii.