Guvernul libanez a anunţat duminică majorarea preţului benzinei cu 66%, prin reducerea parţială a subvenţiilor, pentru a atenua penuria de carburanţi care blochează ţara, transmite Reuters, preluată de News.ro.

Coada la benzinarie in BeirutFoto: Fadel Itani/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Creşterea preţurilor benzinei cu cifră octanică 95 a intrat în vigoare imediat, măsură luată în urma deciziei de sâmbătă de a modifica cursul de schimb utilizat la stabilirea preţurilor produselor petroliere, în încercarea de a reduce deficitul din piaţă.

Criza de carburanţi s-a agravat în această lună, când banca centrală a anunţat că nu mai poate finanţa importurile la cursuri de schimb puternic subvenţionate şi că va trece la folosirea cursului din piaţa liberă.

Guvernul, îngrijorat de impactul majorării preţurilor, a convenit cu banca centrală să majoreze preţurile, dar mai puţin decât cursul pieţei, pentru a permite reluarea importurilor subvenţionate.

Creşterea preţurilor va însemna noi dificultăţi pentru populaţia din Liban, unde nivelul sărăciei a crescut pe parcursul crizei financiare din ultimii doi ani, care a dus la devalorizarea cu 90% a lirei libaneze.

Hezbollahul anunță că Iranul trimite vase cu carburant, dar asta poate atrage sancțiuni

Liderul grupării Hezbollah, care este susţinută de Iran, Hassan Nasrallah, a declarat că vase încărcare cu carburant iranian vor pleca în curând spre Liban, urmate în curând de altele, pentru a reduce deficitul de pe piaţă. Nasrallah a inssitat că gruparea nu încearcă să intervină şi să înlocuiască statul în achiziţi de carburant.

Primul vas, anunţat joia trecută, este deja pe drum, a precizat Nasrallah.

"Nu luăm locul statului şi nici nu suntem o alternativă la companiile care importă combustibil", a spus el într-un discurs adresat susţinătorilor, fără a elabora modul în care vor intra transporturile în ţară.

Inamicii Hezbollah din Liban au avertizat asupra consecinţelor grave ale acestei mişcări, spunând că riscă să fie impuse sancţiuni asupra unei ţări a cărei economie este în criză de aproape doi ani.

Sosirea combustibilului iranian ar marca o nouă etapă a crizei financiare, pe care statul libanez şi fracţiunile sale de conducere - inclusiv Hezbollah - nu au reuşit să o rezolve chiar dacă combustibilul lipseşte, lipsurile au provocat violenţe mortale.

Ambasadorul SUA în Liban, Dorothy Shea, a declarat joi că Libanul nu are nevoie de petroliere iraniene, arătând că ”o mulţime” de nave cu combustibil în largul coastei libaneze aşteaptă să fie descărcate.

Statele Unite au purtat discuţii cu Egiptul şi Iordania pentru a ajuta la găsirea de soluţii la necesarul de combustibil şi energie din Liban, a spus ea, vorbind la câteva ore după ce Hezbollah a anunţat că aranjează transporturile.