​Administrația americană și-a avertizat cetățenii să evite aeroportul internațional din Kabul din cauza îngijorărilor legate de potențiale atacuri lansate de filiala afgană a Statului Islamic (IS), relatează duminică BBC.

Aeroportul din KabulFoto: Maxar

Sâmbătă a fost emisă o alertă de securitate prin care cetățenii americani erau sfătuiți să se țină departe de zona respectivă din cauza ”unor amenințări” venite din afara incintei aeroportului care este controlat de trupele americane ce gestionează operațiunea de evacuare.

Doar acele persoane care au fost sfătuite de reprezentați guvernamentali să se îndrepte spre aeroport trebuie să facă acest lucru.

Oficiali din armata americană au precizat că situația este monitorizată în permanență și caută rute alternative de ajungere la aeroport. Aceștia nu au oferit însă detalii despre potențialele amenințări venite din partea IS, iar gruparea teroristă nu a lansat public niciun mesaj legat de un eventual atac în Kabul.

Recomandarea autorităților SUA vine în contextul în care haosul a continuat să domnească pe aeroportul din capitala afgană, unde au putut fi văzute în această săptămână scene dramatice cu oamenii călcându-se în picioare în încercarea de a fugi din calea talibanilor care au preluat puterea duminica trecută.

În primul său discurs după căderea Afganistanului susținut la Casa Albă, președintele american Joe Biden a afirmat că misiunea Statelor Unite nu a fost niciodată de a construi o țară, ci de a combate terorismul într-un război care a durat 20 de ani, a costat miliarde de dolari și vieți omenești. Războiul a fost pornit de trupele americane, sprijinite de aliați, după Atentatele din 11 septembrie 2001 din New York.