Mollahul Abdul Ghani Baradar, cofondator şi numărul 2 al talibanilor, a ajuns, sâmbătă, la Kabul, pentru discuţii privind instaurarea unui nou guvern afgan, transmite news.ro. Baradar se va întâlni cu alţi membri ai mişcării şi responsabili politici. "El va fi la Kabul pentru a se întâlni cu responsabili jihadişti şi responsabili politici pentru stabilirea Guvernului", a declarat pentru AFP un responsabil taliban de rang înalt.

Mullah Abdul Ghani Baradar, liderul talibanilorFoto: YouTube

Mollahul Baradar a revenit în Afganistan marţi, din Qatar, de unde conducea biroul politic al mişcării. El a aterizat la Kandahar, în sudul Afganistanului.

Kandahar a fost capitala talibanilor pe când se aflau la putere între 1996 şi 2001. În provincia cu acelaşi nume s-a născut mişcarea în anii 1990.

Abdul Ghani Baradar, născut în provincia Uruguz (sud) şi crescut în Kandahar, este co-fondator al talibanilor împreună cu mollahul Omar, decedat în 2013 dar a cărui moarte a fost ascunsă timp de doi ani.

În 2001, după intervenţia americană şi căderea regimului taliban, el ar fi făcut parte dintr-un mic grup de insurgenţi pregătiţi pentru un acord în care să recunoască administraţia Kabulului. Dar această iniţiativă s-a dovedit fără succes.

El era şeful militar al talibanilor când a fost arestat în 2010 la Karachi, în Pakistan. A fost eliberat în 2018, la presiunea în special a Washingtonului.

Ascultat şi respectat de diferitele facţiuni talibane, el a fost numit şeful biroului lor politic, situat în Qatar.

De acolo, el a condus negocierile cu americanii care au dus la retragerea forţelor străine din Afganistan, apoi negocieri de pace cu guvernul afgan, care nu s-au concretizat.

Talibanii au preluat duminică puterea în Afganistan după o ofensivă-fulger declanşată în mai datorită retragerii trupelor străine.