Câţiva soldaţi americani staţionaţi pe aeroportul Hamid Karzai din Kabul au părăsit incinta complexului pentru a recupera mai multe persoane care urmează să fie evacuate şi care se găseau "foarte aproape", a informat vineri Pentagonul, transmite AFP, potrivit Agerpres.

soldati americani asigura securitatea pe aeroportul din KabulFoto: SHAKIB RAHMANI / Profimedia Images

"În scurt timp şi parcurgând o distanţă scurtă, câţiva soldaţi au putut să iasă, să-i recupereze şi să-i aducă" la aeroport, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului Apărării, John Kirby.

Preşedintele Joe Biden se referise anterior la "169 de americani care au pătruns în aeroport cu asistenţă militară", dar Kirby nu a confirmat dacă a fost vorba de cetăţeni americani.

Zona din imediata apropiere a aeroportului din Kabul este cuprinsă de haos, după ce, începând de luni, mii de oameni încearcă să părăsească ţara aflată acum din nou sub controlul talibanilor, acuzaţi că interzic accesul la aeroport.

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului a dat asigurări că soldaţii americani care au ieşit din perimetrul aeroportului nu au fost nevoiţi să treacă prin niciun punct de control taliban.

Statele Unite, care au planificat să evacueze peste 30.000 de americani şi civili afgani prin bazele sale din Kuweit şi Qatar, au evacuat deja peste 13.000 de persoane de la începerea operaţiunii, pe 14 august, a anunţat vineri preşedintele Biden.

Operaţiunile americane de evacuare au fost reluate vineri după câteva ore de întrerupere din cauza saturării unor baze americane din regiune, în special cea din Qatar, a declarat un înalt oficial al Pentagonului.

"Zborurile au fost reluate, iar avioanele militare americane către Qatar şi alte destinaţii decolează, iar alte avioane decolează către Kabul în timp ce vorbesc", a declarat generalul Hank Taylor reporterilor. El a precizat că unele zboruri vor fi direcţionate către Germania, unde SUA au mai multe baze militare.