Secretarul de stat francez pentru afaceri europene a reiterat joi că din partea Franţei nu va exista "nicio recunoaştere" şi "nicio înţelegere" pentru regimul taliban de la Kabul şi a declarat că "procesul politic" în curs trebuie continuat, informează AFP și Agerpres.

Haibatullah Akhundzada, liderul suprem al talibanilorFoto: Captura Wikipedia

"Nu există niciun contact politic (cu talibanii), nu va exista nicio înţelegere, nicio complicitate de niciun fel cu regimul taliban. Nu există 'talibanism' soft", a subliniat joi dimineaţa, la postul Franceinfo, Clement Beaune.

"Din nefericire, există o victorie militară (...) a talibanilor în Afganistan şi există acolo un proces politic care se derulează de mai multe luni între afgani şi a cărui continuare nu putem decât să o dorim", a spus el.

"Astăzi este cum nu se poate mai rău în Afganistan. Dacă la guvernare vor fi alte facţiuni politice decât talibanii, într-un guvern mai larg (...) aceasta va fi o veste un pic mai puţin rea", a apreciat oficialul francez.

Ministrul francez al afacerilor externe, Jean-Yves Le Drian, a pus miercuri cinci condiţii prealabile pentru o eventuală recunoaştere internaţională a talibanilor, susţinând că acestea nu sunt îndeplinite, în pofida declaraţiilor noilor lideri de la Kabul.