Președintele american Joe Biden a declarat miercuri că nu crede că criza în desfășurare în Afganistan și că haosul din țară era inevitabil după plecarea trupelor americane, relatează CNN.

Joe BidenFoto: Shutterstock Editorial / Profimedia Images

Biden a fost întrebat într-un interviu acordat ABC News dacă eșecuri ale serviciilor de informații, de planificare, executare sau judecată au dus la situația din Afganistan.

„Nu cred că a fost un eșec”, a răspuns Biden.

„Uite, a fost o alegere simplă. Când ai guvernul din Afganistan, liderul acelui guvern urcându-se într-un avion și decolând pentru a pleca într-o altă țară, când ai o prăbușire semnificativă a trupelor afgane pe care le-am antrenat...a fost - știi, nu sunt - asta s-a întâmplat. Pur și simplu asta s-a întâmplat”, a declarat Biden.

Întrebat dacă retragerea ar fi putut fi gestionată mai bine, acesta a răspuns că „nu”.

„Nu. Nu cred că ar fi putut fi gestionată într-un mod care, ne vom uita înapoi - dar ideea că cumva, exista un mod în care puteam să ieșim fără să urmeze haos, nu știu ce se întâmplă. Nu știu ce s-a întâmplat”, a mai afirmat

Întrebat dacă a ținut cont de acest lucru când a luat decizia de a retrage trupele, Biden a răspuns inițial că da, însă apoi a spus că modul în care a evoluat situația nu a făcut parte din calculele sale.

Citește și: