Democrata Barbara Lee s-a confruntat cu amenințări cu moartea și numeroase insulte după ce a votat împotriva autorizării războiului din Afganistan, scrie Washington Post. Ea a stat o vreme cu sufletul îndoit dacă să voteze pro sau contra, până într-o dimineață când a ascultat rugăciunea unuia dintre cei mai proeminenți clerici din SUA. Era la 3 zile de la atacurile teroriste din 11 septembrie 2001 și, ca aproape orice alt membru al Congresului, Lee participa la o slujbă de pomenire la Catedrala Națională din Washington. Acolo, parohul catedralei, Pr. Nathan Baxter, a spus: „Să ne rugăm să avem înțelepciunea ca, pe măsură ce acționăm, să nu devenim una cu răul care ne-a făcut să suferim atât!”

Barbara LeeFoto: Wikipedia

Când l-a citat în aceeași zi pe paroh, aflată la microfonul Congresului, pentru a-și explica votul împotriva împuternicirii președintelui de a duce războiul, colegii au numit-o trădătoare. Votul Camerei a fost de 420 la 1. Votul Senatului a fost de 98 la 0.

După douăzeci de ani, nenumărate vieți luate și mai mult de un trilion de dolari cheltuiți, administrația Biden pune capăt celui mai lung conflict din istoria SUA. Mulți privesc acum cu alți ochi singurul vot al lui Lee împotriva măsurii care i-a conferit președintelui o putere aproape nelimitată de a purta război în Afganistan sau împotriva oricui adăpostește teroriști.

Atunci, Sen. Joe Biden a votat pentru asta. La fel a făcut și Rep. Bernie Sanders, care a devenit ulterior unul dintre cei mai vocali critici ai războaielor din Irak și Afganistan. John Lewis, cunoscut activist care crede în nonviolență, a votat și el în favoarea războiului, explicând apoi că „ a vrut să transmită cel mai puternic mesaj posibil că nu putem lăsa terorismul să avanseze”.

Lee a spus mai târziu că a rămas surprinsă când a văzut că a fost singurul membru al Congresului care a votat împotrivă. „Oricât de dificil ar fi acest vot, ar fi bine să acționăm cu reținere și prudență. Țara noastră este în doliu. Poate că unii dintre noi ar trebui să cugete un minut la implicațiile acțiunilor noastre de astăzi, astfel încât aceste acțiuni să nu scape de sub control”, a spus Lee. Acei „unii dintre noi” s-au dovedit în final a fi doar ea.

Reacția la votul ei a fost una de furie, reflectând emoțiile puternice ale zilei. Wall Street Journal a numit-o „liberală fără idei” și s-a întrebat dacă nu cumva este anti-americană. Washington Times a numit-o „o susținătoare îndelungată a dușmanilor Americii”. Telefoanele din biroul ei au sunat non-stop, a scris The Post iar Lee a primit atât de multe amenințări cu moartea, încât pentru o vreme a avut un echipaj al poliției care o proteja.

De asemenea, a primit mii de scrisori, atât de ​​sprijin, cât mai ales din cele în care era insultată, scrisori care se află acum la Mills College. Erau pline de comentarii de genul: ”Tu trebuia să te afli în Turnurile Gemene!!! Drop dead!”

„Ai sperat să pari singurul pacifist într-o mare de eroi? Dacă da, te-ai înșelat! Vei intra în istorie ca singurul laș într-o mare de oameni curajoși. ”

„Teroriștii l-au folosit pe Dumnezeu ca scuză. Același „Dumnezeu” te-a ajutat și pe tine să iei decizia? Felicitări pentru folosirea mentalității teroriste! ”

„Nu ești singură, ești alături de Bin Laden și Hitler și Iuda.”

Lee a petrecut săptămâni întregi explicându-și votul în opinii și interviuri acordate. Ea a spus că nu e împotriva unui răspuns dat atacurilor teroriste, ci e împotriva acordării unui cec în alb unui președinte pentru ca acesta să pornească un război fără o țintă precisă și fără să știe cât timp va dura.

Ea i-a citat pe Wayne Morse și pe Ernest Gruening , cei doi parlamentari care au votat împotriva Rezoluției din 1964 din Golful Tonkin, care i-a conferit președintelui Lyndon B. Johnson puterea de a demara războiul din Vietnam. Morse spunea atunci: „Cred că istoria va consemna că am făcut o greșeală gravă prin nesocotirea însăși Constituției Statelor Unite”. „Senatorul Morse a avut dreptate și mă tem că facem aceeași greșeală astăzi”, a spus Lee.

Mulți au presupus că cariera lui Lee a fost terminată, dar ea a fost realeasă în anul următor .