Mihail Gorbaciov, liderul care a retras trupele sovietice din Afganistan în 1989 după o campanie militară de un deceniu care s-a soldat cu un eșec, a declarat marți că misiunea NATO în zonă era menită din start să fie un fiasco.

Mihail GorbaciovFoto: HotNews.ro

Gorbaciov, 90 de ani, consideră că prezența sovieticilor în Afganistan a fost o greșeală politică care a costat uniunea resurse importante la vremea respectivă, într-o epocă ce s-a dovedit a fi apusul URSS. Autoritățile afgane susținute de sovietici au supraviețuit trei ani după retragerea trupelor rusești, dar nu și-au mai revenit în momentul în care Moscova a tăiat ajutoarele pe fondul propriei sale crize interne care a culminat cu prăbușirea sovietelor în ianuarie 1992.

Gorbaciov a comentat, potrivit Reuters care citează RIA, că NATO și americanii nu au avut nicio șansă să aibă succes și au gestionat foarte prost misiunea din Afganistan.

Tentative nerealiste

"Ei ( NATO și SUA) ar fi trebuit să își recunoască eșecul mai devreme. Ceea ce este important acum este să înveți lecția a ceea ce s-a întâmplat și să te asiguri nu se va mai repeta niciodată o astfel de greșeală”, a declarat fostul lider.

"Campania SUA a fost o misiune sortită eșecului din capul locului cu toate că Rusia a sprijinit-o în primele ei faze”, a mai comentat el.

Gorbaciov a acuzat, ca și în alte proiecte, lipsa unei viziuni geopolitice, invocând și ”tentative nerealiste de democratizare a unei societăți formate din mai multe triburi”.