Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a declarat, că Afganistanul nu trebuie să redevină "sanctuarul terorismului aşa cum a fost", iar venirea la putere a talibanilor după retragerea americanilor nu trebuie să ducă la un val de migrație ilegal, relatează AFP.

Emmanuel MacronFoto: Jacques Witt / Sipa Press / Profimedia Images

”Afganistanul nu trebuie să devină din nou sanctuarul terorismului care a fost”, a îndemnat luni, în timpul unui mesaj televizat, Emmanuel Macron, afirmând că acțiunea Franței „va viza în primul rând să continue să lupte în mod activ împotriva terorismului islamist sub toate aceste forme”.

„Grupurile teroriste sunt prezente în Afganistan și vor căuta să profite de destabilizare”, a avertizat președintele francez, solicitând „un răspuns responsabil și unit (internațional)” și o „acțiune politică și diplomatică”.

„Sunt în joc pacea și stabilitatea internațională, împotriva unui dușman comun, a terorismului și a celor care îl susțin; în acest sens, vom face totul pentru ca Rusia, Statele Unite și Europa să poată coopera eficient, deoarece interesele noastre sunt aceleași”, a adăugat el.

Emmanuel Macron a făcut, luni, apel la anticiparea și protejarea ”împotriva fluxurilor importante de migranți ilegali” care ”hrănesc traficul de tot felul”, în timp ce mulți afgani încearcă să emigreze clandestin după preluarea puterii de către talibani.

„Prin urmare, vom avea, împreună cu Germania și alți europeni, o inițiativă de a construi fără întârziere un răspuns robust, coordonat și unit”, a continuat președintele francez, solicitând „solidaritatea în efort, armonizarea criteriilor pentru protecție și stabilirea cooperării cu țările de tranzit” în timp ce Uniunea Europeană este deja supusă unei presiuni migratorii intense.