​Un oficial maghiar a criticat luni retragerea forțelor americane din Afganistan și a spus că Ungaria nu va primi refugiați care fug din țară după preluarea puterii de către talibani, scrie AP, citat de Ocregister.com.

Viktor OrbanFoto: Profimedia Images/PuzzlePix/Shutterstock Editorial

Levente Magyar, secretar de stat la Ministerul de Externe al Ungariei, a declarat pentru agenția de știri de stat MTI că guvernul nu va lăsa maghiarii să plătească pentru „decizia geopolitică dezastruoasă” privind retragerea SUA.

Guvernul de dreapta al Ungariei este un adversar ferm al imigrației și, în 2015, a construit un gard de-a lungul frontierei sale de sud ca răspuns la fluxul de refugiați din Orientul Mijlociu și Africa. Acel gard va fi folosit pentru a descuraja un potențial val de refugiați din Afganistan, a spus Magyar, adăugând că guvernul evaluează modul în care îi poate ajuta pe acei afgani care au lucrat ca interpreți sau în alte funcții pentru trupele maghiare.

Duminică, peste 60 de țări au emis o declarație comună prin care au solicitat ca toți afganii care doresc să plece din Afganistan să poată face acest lucru. Din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, doar Ungaria și Bulgaria nu au semnat declarația.