Două incendii de vegetație, intețite de vânturi puternice, au scăpat de sub control luni în apropiere de Atena, forțând evacuarea unor sate, dar deocamdată nu au fost raportate victime, relatează Reuters.

incendiu de vegetatie Laurium GreciaFoto: Captura YouTube

Peste 500 de incendii s-au declanșat în ultimele săptămâni în toată Grecia, care, la fel ca alte țări din regiunea mediteraneană, inclusiv Turcia și Tunisia, a înregistrat unele dintre cele mai ridicate temperaturi din ultimele decenii.

Luni, un incendiu a izbucnit pe un munte în apropierea orașului portuar Laurium, la aproximativ 60 km sud de Atena, trimițând nori groși de fum deasupra unei plaje aglomerate, unde mai multe persoane făceau windsurfing.

Cel puțin 91 de pompieri, asistați de șase bombardiere apă și șase elicoptere, au încercat să limiteze focul, care a izbucnit într-o zonă cu vegetație redusă și s-a răspândit la pini. Trei sate au primit ordin de evacuare.

Un incendiu separat a izbucnit într-o zonă împădurită în apropiere de satul Vilia, la nord de capitală, în aprpiere de o tabără de vară pentru copii, au spus autoritățile. Cinci elicoptere și cinci avioane de stingere a incendiilor au fost trimise acolo.

Vilia este la mai puțin de 50 de kilometri de Atena.

Cel mai mare incendiu de pe insula Evia din apropiere de capitală a ars mai mult de o săptămână înainte să fie adus sub control, devastâng zone de pădure din nordul insulei și forțând evacuarea a mii de persoane pe mare.

Premierul Kyriakos Mitsotakis și-a cerut scuze pentru eșecurile în combaterea incendiilor, iar guvernul a anunțat ajutoare pentru Evia și regiunea Attica în valoare de 500 de milioane de euro.

Grecia a început vineri să răsufle ușurată după ce incendiile infernale au fost aduse, în sfârșit, sub control, chiar dacă restul țărilor din sudul Europei erau încă sub alertă din cauza înmulțirii incendiilor favorizate de caniculă.