Scenele de panică și haos au continuat luni pe aeroportul internațional din Kabul, sute de cetățeni afgani și străini fiind disperați să fugă din țară după ce talibanii au preluat controlul asupra capitalei afgane. Pentagonul a anunțat că podul aerian din Kabul a fost reluat, după mai multe ore în care au fost suspendate toate zborurile, civile și militare. Președintele american Joe Biden s-a adresat națiunii într-un discurs televizat de la Casa Albă în care a pus căderea rapidă a țării în mâinile talibanilor pe conducerea afgană și lipsa de voință a forțelor armate ale guvernului.

Luptatori talibani pazind o piata din KabulFoto: Profimedia Images / AFP

Principalele informații LIVETEXT pe Hotnews.ro:

00.28 Talibanii revin la putere în Afganistan: Cine sunt principalii lideri ai mișcării?

00.09 Pentagonul a anunțat că evacuările aeriene de pe aeroportul din Kabul au fost reluate

23.47 Joe Biden: Le-am dat afganilor tot ce aveau nevoie pentru a-și lua viitorul în propriile mâini / Evoluțiile din ultima săptămână mi-au întărit convingerea că retragerea trupelor SUA a fost decizia corectă

23.33Cum arată Kabulul, după ce talibanii au preluat controlul. Jurnalistă CNN: M-am îmbrăcat altfel decât de obicei pentru a merge pe străzi VIDEO

22.49Joe Biden, primul discurs după căderea Afganistanului: Misiunea noastră nu a fost niciodată construirea unei națiuni / Liderii afgani au renunțat la luptă și au fugit din țară / Nu voi repeta greșelile trecutului

22.25FOTO Imagini din satelit arată cum afganii au invadat pistele aeroportului din Kabul pentru a fi evacuați

22.10Macron anunță o ”inițiativă” cu europenii pentru ”protejarea împotriva fluxurilor de migranți ilegali” din Afganistan

22.00 Ministerul britanic al apărării a confirmat că Londra va trimite 200 de soldați suplimentari pentru a ajuta cu evacuarea aeroportului din Kabul, numărul total al militarilor britanici urmând să ajungă la 900

21.15 Angela Merkel afirmă că Germania trebuie să evacueze urgent 10.000 de persoane din Afganistan / Temeri legate de o nouă criză a refugiaților

20.56 Casa Albă a anunțat că președintele Joe Biden se va adresa națiunii luni după-masa (ora 22:45, ora României)

20.45 Haosul din Kabul în IMAGINI: Disperare vs. speranță

20.25Pentagonul anunță suspendarea tuturor zborurilor pe aeroportul din Kabul

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului a anunțat luni că toate zborurile civile şi militare au fost suspendate pe aeroportul din capitala afgană Kabul din cauza mulţimii de afgani care a pătruns pe pista de decolare în încercarea disperată de a părăsi ţara după revenirea talibanilor la putere.

20.05 Ce scrie presa internațională despre căderea Kabulului: Trădarea afganilor de către Biden va rămâne în istorie / În Afganistan dansează, fericită, moartea / Întoarcerea talibanilor la Kabul consfințește deruta Occidentului

19.25: Ministrul german de Externe, Heiko Mass, a spus că aliații NATO au evaluat greșit situația când au crezut că forțele guvernului afgan pot face față talibanilor.

Germania trebuie să evacueze urgent aproape 10.000 de oameni din Afganistan, printre care și activiști și avocați expuși riscului dacaă rămân în țară, a spus Merkel, care a avertizat că urmările conflictului vor dura foarte mult timp.

"Asistăm la momente dificile", a spus Merkel. „Acum trebuie să ne concentrăm asupra misiunii de salvare”.

19.10 Biden mai trimite 1.000 de soldați americani la Kabul

18.50 Acord între americani și talibani pentru ca evacuările de pe aeroportul din Kabul să nu fie perturbate

18.30 Secretarul general al Organizației Națiunilor Unite, Antonio Guterres, a cerut luni Consiliului de Securitate să „folosească toate instrumentele de care dispune pentru a înăbuși amenințarea teroristă globală din Afganistan” și pentru a garanta respectarea drepturilor fundamentale ale omului.

"Primim informații îngrozitoare cu privire la limitări severe ale drepturilor omului în toată țara. Sunt deosebit de îngrijorat de relatările despre încălcări crescânde ale drepturilor omului împotriva femeilor și fetelor din Afganistan", a declarat el Consiliului.

”Nu putem și trebuie să nu abandonăm oamenii din Afganistan”, a spus el.

18.20 Oficialii americani spun că bilanțul persoanelor decedate în haosul evacuărilor de pe aeroportul din Kabul a ajuns la cel puțin 7 (Associated Press)

18.10 Șeful forțelor americane din Kabul, generalul Kenneth McKenzie, s-a întâlnit duminică cu oficialii talibani la Doha pentru a le cere să nu atace aeroportul din Kabul, a declarat luni un oficial al Pentagonului pentru AFP.

„Confirm” informațiile despre această întâlnire de la Doha, a declarat oficialul care a solicitat ca identitatea sa să rămână anonimă, refuzând să ofere mai multe detalii cu privire la orice angajamente obținute de la talibani.

17.39Prima reacție a Casei Albe după căderea Kabulului: Situația din Afganistan „a evoluat cu o viteză neașteptată”

Jake Sullivan, consilierul pe probleme de securitate națională al președintelui american Joe Biden, a admis luni că situația din Afganistan „a evoluat cu o viteză neașteptată”, declarația acestuia reprezentând prima luare de poziție a Casei Albe după căderea Kabulului în mâinile talibanilor

17.38 Un avion militar afgan s-a prăbușit duminică seară în Uzbekistan, o fostă republică sovietică din Asia Centrală învecinată cu Afganistan, a declarat luni pentru AFP un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării. Potrivit acestuia, avionul militar a trecut ilegal granița.

16.50 Cum evalua Joe Biden în urmă cu o lună situația din Afganistan: Nu veți vedea sub nicio formă persoane luate cu elicopterul de pe acoperișul ambasadei SUA

16.23 Liderul partidului conservator al Angelei Merkel și candidat la funcția de cancelar, Armin Laschet, a descris luni retragerea trupelor occidentale din Afganistan drept „cel mai mare dezastru pe care l-a suferit NATO de la crearea sa”.

16.20 Ministrul britanic al apărării, Ben Wallace, a numit luni revenirea talibanilor la putere în Afganistan drept „eșecul comunității internaționale”.

”Este un eșec al comunității internaționale, care nu a înțeles că lucrurile nu pot fi soluționate peste noapte", a spus ministrul, care criticase deja în mod deschis săptămâna trecută decizia americanilor de a se retrage.

15.50FOTOMomentul când soldații americani ridică armele pe aeroportul din Kabul

14.36 Ambasada Rusiei susține că președintele afgan Ashraf Ghani a fugit din țară cu patru mașini și un elicopter pline cu bani

14.25 Miniştrii de externe din ţările Uniunii Europene vor participa marţi la o videoconferinţă pentru a analiza situaţia din Afganistan, unde statele occidentale îşi intensifică operaţiunile de evacuare, au indicat mai mulţi diplomaţi pentru AFP.

13.49VIDEO Șocant: Zeci de afgani se agață de un avion militar în timp ce decola din Kabul și apoi cad în timpul zborului

13.47 China, ţară ce are o frontieră de 76 km cu Afganistanul, a indicat luni că doreşte ''relaţii amicale'' cu talibanii

13.18 Pe rețelele sociale apar noi imagini ale disperării, surprinse pe aeroportul internațional din Kabul.

12.43 Ministrul britanic al apărării îi ia partea lui Biden: Zarurile au fost aruncate pe vremea lui Trump / Fost șef NATO: Este un eșec al serviciilor de informații aliate

12.12 Președintele Franței, Emmanuel Macron, a convocat consiliul de securitate al țării pentru a discuta criza din Afganistan, prioritatea fiind extragerea cetățenilor francezi din zonă.

Haosul continuă pe aeroport, unde oamenii fug efectiv pe pista de decolare pentru a se urca în avion.

El va adresa un mesaj televizat în cursul serii, la oră de maximă audiență.

Fostul secretar general al NATO pe vremea când au avut loc atentatele de la 11 septembrie 2001 dela World Trade Center, Lordul Robertson a declarat, potrivit Guardian, că britanicii trebuie să se concentreze pe combaterea terorismului acasă. El a comentat că modul în care s-au derulat lucrurile în Afganistan și preluarea rapidă a controlului de către talibani arată un ”eșec al serviciilor secrete” ale trupelor aliate.

12.00 Talibanii se regrupează pentru formarea unei noi structuri guvernamentale, însă acest lucru nu se va întâmpla efectiv decât după ce forțele străine vor părăsi complet țara, a precizat un lider al insurgeților pentru Reuters.

Liderul taliban a susțint că insurgenții din toate provinciile se regrupează și așteaptă. Acesta a mai susținut că insurgenții au primit ordin să permită afganilor să își reia viața normală și să nu sperie populația civilă.

11.33 Ambasadorul rus se va întâlni marți cu un reprezentant al talibanilor. O parte din personalul diplomatic va fi evacuat

11.00 Cel puțin 5 oameni au murit la aeroportul internațional din Kabul, din cauza haosului creat, relatează Reuters.

Reuters citează martori oculari care susțin că cel puțin 5 persoane au murit pe aeroportul internațional din Kabul, în vreme ce sute de oameni se călcau în picioare încercând să se urce în avioane pentru a fugi din calea talibanilor.

Un martor ocular a precizat că a văzut cadavrele a cinci oameni care erau ridicate cu un vehicul. Un alt martor ocular a spus că nu era clar dacă victimele au fost ucise de focurile de armă sau de îmbulzeala creată.

Amintim că trupele americane au preluat controlul asupra aeroportului pentru a coordona îmbarcarea cetățenilor care părăsesc Afganistanul. Oficialii nu au putut fi contactați pentru a confirma decesele.

10.51 Oficialii UE sunt în contact permanent cu statele membre pentru a găsi soluții rapide privind relocarea personalului afgan local și a familiilor acestora.

În același timp, șeful diplomației ruse a declarat că Moscova nu se va grăbi să recunoscă noile autorități din Afganistan, transmite Reuters.

10.45 Vise spulberate pentru femeile din Afganistan

10.10 Probabil viitor președinte al Afganistanului, mullahul taliban Abdul Ghani Baradar este liderul de facto al grupului insurgenților.

Baradar, despre care se spune că a fost unul dintre locotenenții de încredere ai fondatorului taliban Mullah Omar, a fost capturat în 2010 de forțele de securitate din orașul Karachi din sudul Pakistanului. A fost ținut în custodie până când la presiunile SUA a fost eliberat în 2018 și mutat în Qatar. Aici a fost numit șef al aripii politice a talibanilor, fiind cel care a supravegheat semnarea acordului de retragere cu americanii.

09.47 Albania şi Kosovo se pregătesc să primească refugiaţi afgani

09.43 Viața într-un oraș capturat de talibani: O femeie ar fi fost ucisă din cauza hainelor indecente, iar un bărbat pedepsit pentru muzica pe care o asculta

09.08Forţele americane au tras focuri de armă în aer luni pe aeroportul din Kabul, unde numeroşi afgani au invadat pista, încercând să fugă din ţara lor după ce talibanii au preluat puterea, relatează AFP şi Reuters.

''Mulţimea a scăpat de sub control'', a declarat un oficial american prin telefon pentru Reuters. ''Tirul a avut ca scop doar să calmeze haosul'', a adăugat el.

---

• Departamentul de Stat al SUA a transmis că tot personalul diplomatic a fost evacuat la aeroportul internațional din Kabul. Ambasadorul SUA nu a părăsit încă țara și se află și el în continuare pe aeroportul din capitala afgană.

• Fostul președinte american Donald Trump i-a cerut succesorului său Joe Biden să demisioneze după victoria talibanilor din Afganistan, comentând că nici nu ar trebui să fie atât de greu având în vedere că nu a fost ales în mod ”legitim”. Concret, Trump îi reproșează că nu a respectat planul stabilit de el privind retragerea trupelor americane din Afganistan. ”Va rămâne una dintre cele mai mari înfrângeri din istoria americană”, a declarat Donald Trump.

• Purtătorul de cuvânt al talibanilor a declarat: ”Războiul din Afganistan a luat sfârșit”. Într-o declarație pentru postul de televiziune Al-Jazeera acesta a spus că tipul de guvernare și regim politic vor fi clare în scurt timp, adăugând că diplomații și ambasadele nu reprezintă o țintă. El a dat asigurări că atât civilii cât și diplomații sunt în siguranță.

• Companiile aeriene americane și-au schimbat de duminică traseele pentru a evita Afganistanul, ca urmare a preluării controlului de către talibani.

Peste 60 de țări, printre care SUA, au emis o declarație comună în care au cerut ca atât cetățenii afgani, cât și cetățenii străini care vor să părăsească țara trebuie lăsați să o facă.

• Steagul american nu mai flutură pe ambasada SUA din Kabul de duminică.

• Șeful ONU a avertizat asupra încălcării grave a drepturilor omului în Afganistan. Secretarul general al ONU António Guterres a declarat că sute de mii de oameni fug din calea talibanilor din cauza încălcării grave a drepturilor omului.

• Scene de haos au putut fi văzute la aeroportul internațional din Kabul, însă cei care vor să fugă din țară trebuie să treacă de punctele de control ale talibanilor.

• SUA au trimis 1.000 de soldați direct la Kabul pentru a organiza îmbarcarea tuturor cetățenilor americani în condiții de siguranță.

• Președintele afgan Ashraf Ghani ar fi fugit din țară cu destinația Tashkent, capitala țării vecine Uzbekistan.

• Secretarul de stat american Antony Blinken a recunsocut că preluarea controlului de către talibani, pe fondul retragerii trupelor americane, s-a produs mult mai repede decât anticipau autoritățile de la Washington.

• Consiliul de Securitate a ONU a fost convocat pentru o sesiune de urgență pentru luni, ora locală 10 a.m.