Premierul canadian Justin Trudeau a anunţat, duminică, alegeri anticipate în Canada în 20 septembrie, la mai puţin de doi ani de la ultimul scrutin federal, relatează AFP.

Justin TrudeauFoto: Canadian Press / Shutterstock Editorial / Profimedia

“Guvernatorul general a accepttat solicitarea mea de dizolvare a parlamentului. Astfel, canadienii vor merge la urne la 20 septembrie”, a declarat Trudeau, conform News.ro. El a spus că este “extrem de important ca locuitorii Canadei să poată alege cum se iese din această pandemie şi cum vom reconstrui cel mai bine”.

“Vă cer să susţineţi un guvern progresist şi ambiţios, care îşi propune să avem un sistem sanitar puternic, locuinţe accesibile ca preţ şi un mediu protejat”, a adăugat Trudeau.

Consilierii lui Trudeau au anunțat de luni de zile că liberalii aflaţi la guvernare vor face presiuni pentru organizarea unui vot înainte de sfârşitul anului 2021, cu doi ani înainte de termen. Trudeau are doar un guvern minoritar şi se bazează pe alte partide pentru a-şi promova legislaţia. În ultimele luni, premierul s-a plâns de ceea ce el numeşte obstrucţia exercitată de opoziţie.

Liberalii au acumulat niveluri record de datorii din cauza cheltuielilor făcute pentru a proteja populaţia şi întreprinderile de Covid-19. Aceştia intenţionează să injecteze în economie fonduri suplimentare de 100 miliarde de dolari canadieni (80 miliarde dolari SUA) - între 3% şi 4% din PIB - în următorii trei ani.

Trudeau a venit la putere în 2015 cu o majoritate din cele 338 de locuri în Camera Comunelor, dar în 2019 a ajuns în minoritate după ce au apărut fotografii vechi cu el cu faţa vopsită în negru.