Noi incendii au izbucnit sâmbătă în Vechiul Corint și centrul insulei Evia și focul continuă să provoace daune în Vechea Olimpia, în timp ce pompierii se luptă să țină sub control flăcările, scrie Greek Reporter.

Pompieri pe Insula EviaFoto: Nicolas Economou/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Astfel, un nou incendiu s-a pornit sâmbătă după-amiază în Vechiul Corint, la fața locului acționând forțe aeriene și de la sol, potrivit brigăzii elene de pompieri.

Aici flăcările afectează o un teren forestier din zona Fanaria. 24 de pompieri cu 11 vehicule sunt la sol, iar pe cale aeriană acționează 5 avioane și 2 elicoptere de pompieri.

Agenția de Protecție Civilă a trimis un SMS de pe numărul de urgență 112 către locuitorii din Solomos, în care le cere să se evacueze și să meargă în Chiliomodi.

Potrivit reprezentanților pompierilor, în Vechea Olimpia, dispozitive mari de pompieri acționează cu ajutorul colegilor veniți prin Mecanismul European de Protecție Civilă.

Încă un incendiu pe insula Evia

Focul a izbucnit într-o zonă agro-forestieră din Petries, centrul Eviei, sâmbătă, potrivit autorităților. Potrivit ziarelor locale, vântul din zonă este foarte puternic, depășind 60 km/h, ceea ce îngreunează eforturile pompierilor și localnicilor de a opri flăcările.

La noul focar de incendiu acționează 24 de pompieri cu 12 vehicule, efortul fiind asistat de două avioane și un elicopter ce aruncă apă din aer.

Aceasta este a 12-a zi consecutivă în care idilica insulă Evia este devastată de incendii, cea mai mare catastrofă de mediu din istoria Greciei.

Daunele aduse insulei sunt enorme, aproape tot nordul insulei fiind distrus complet. Comunități, sate și orașe au fost evacuate, unele cu feriboat-ul, unele de Garda de Coastă, iar unele chiar cu vase particulare care au ajutat la efortul de salvare.

”Copiii noștri nu vor vedea niciodată natura și pământul nostru așa cum le-am văzut noi”, a spus primarul Giannis Kontzias din Istiaia – Aidipsos.

Tentative de incendiere în suburbiile Atenei

Autoritățile grecești au ridicat mai mulți suspecți de incendiere pentru a fi anchetați. Mai mult, au fost găsite dovezi că unele dintre focuri au fost puse intenționat.

Probe precum rezervoare de gaz, canistre de combustibil, chibrituri și brichete și – incredibil – chiar și o lupă, au fost găsite în cadrul anchetei.

O tentativă de incendiere dintr-o zonă forestieră de lângă Muntele Hymetus a fost raportată sâmbătă de primarul Giannis Konstantatos din Elliniko – Argyroupolis.

Într-o postare pe rețelele sociale, însoțită de imagini, primarul a spus că o patrulă de voluntari a găsit două rezervoare de gaz lângă trunchiul unui pin, ascunse sub o pernă veche.

Este a doua oară săptămâna acesta când voluntarii descoperă dispozitive incendiare în pădurea Argyroupolis, lucru ce provoacă îngrijorare, a scris pe Twitter edilul.