​Luna iulie 2021 a fost luna cea mai caldă înregistrată vreodată pe Terra, a anunțat vineri Agenția națională oceanică și atmosferică din SUA (NOAA), subliniind rolul schimbărilor climatice în acest nou record, relatează AFP.

CaniculaFoto: Marcleupold, Dreamstime.com

„Aici, primul loc este cel mai rău”, a declarat într-un comunicat şeful NOAA, Rick Spinrad. „Luna iulie este în general luna cea mai caldă a anului, dar luna iulie 2021 s-a autodepăşit, devenind luna iulie şi în general luna cea mai caldă înregistrată vreodată”, a adăugat el.

„Acest nou record se adaugă traiectoriei îngrijorătoare şi deranjante pe care schimbările climarice au plasat globul”, a adăugat el.

Temperatura globală la suprafaţa planetei a fost mai ridicată cu 0,01 grade Celsius faţă de precedenta lună iulie cea mai caldă, în 2016 (la egalitate cu lunile iulie din 2019 şi 2020).

Înregistrările privind temperaturile au început în urmă cu 142 de ani, a precizat NOAA.

Serviciul european Copernicus privind schimbările climatice (C3S) a estimat la rândul său săptămâna trecută că luna iulie 2021 a fost a treia cea mai caldă lună iulie înregistrată pe Terra. E frecvent însă ca raportările agenţiilor să prezinte mici diferenţe în datele lor, notează AFP.