Planul de asistență familială de urgență, susținut puternic de administrația Biden și în vigoare din martie, pare să producă primele sale efecte pozitive cu o scădere a numărului de copii care suferă de insuficiență alimentară, potrivit unui studiu publicat săptămâna aceasta de Biroul de Statistică, citează AFP.

Coada la alimente gratuite SUAFoto: Amy Sussman / Getty Images / Profimedia

„O scădere a numărului de gospodării cu copii care raportează insuficiență alimentară și dificultăți de plată a cheltuielilor gospodăriei poate fi legată de verificările creditului fiscal pentru copii emise luna trecută”, potrivit rezultatelor unui sondaj care ia „pulsul gospodăriilor americane (House Pulse Survey).

Planul american de salvare în valoare de 1,9 trilioane de dolari fusese aprobat definitiv de Congres pe 10 martie și a doua zi, Joe Biden îl semnase.

Pandemia Covid-19 a aruncat o lumină dură asupra inegalităților din Statele Unite, unde nu există nicio plasă de securitate socială și unde rata de economisire este scăzută sau chiar inexistentă pentru cele mai modeste gospodării, precum și pentru cei săraci din minoritățile hispanice sau de culoare.

Când a ajuns la Casa Albă, Joe Biden criticase faptul că în cea mai mare putere economică mondială sunt atât de mulți oameni flămânzi.

„Una din șapte gospodării din America și mai mult de una din cinci în gospodăriile de culoare și latino, raportează că nu au suficient de mâncare”, a subliniat el în februarie, în timp ce își apăra Planul american de salvare. „Aceasta include aproape 30 de milioane de adulți și 12 milioane de copii”.

Pentru a aborda această situație, una dintre măsurile emblematice ale planului de 1,9 trilioane de euro este extinderea creditelor fiscale pentru îngrijirea copiilor din care cele mai modeste gospodării erau excluse anterior.

Serviciul fiscal (IRS) a început să emită un credit fiscal lunar în avans pentru copii la mijlocul lunii iulie, amintește Biroul de recensământ.

„Aproximativ 35 de milioane de familii au primit prima plată lunară de până la 300 USD pentru fiecare copil cu vârsta de până la 5 ani și până la 250 USD pentru fiecare copil cu vârsta cuprinsă între 6 și 17 ani”, spune el.

El adaugă că gospodăriile cu copii care au raportat insuficiență alimentară au înregistrat o scădere de 3 puncte procentuale între sondajele efectuate înainte și după aceste plăți.