Cuba a acuzat joi Senatul SUA de „agresiune” pentru adoptarea unui amendament prin care președintele Joe Biden să ofere cubanezilor acces la internet pentru a ocoli cenzura Havanei, potrivit AFP.

Proteste la Havana, CubaFoto: YAMIL LAGE / AFP / Profimedia

Guvernul cubanez este obișnuit să controleze accesul la internet și la datele de pe telefoanele mobile. După protestele anti-guvernamentale fără precedent din 11 iulie care au izbucnit în toată țara datorită mobilizării de pe rețelele de socializare, guvernul a întrerupt accesul la internet timp de cinci zile.

"Denunț agresiunea Senatului SUA", a declarat ministrul de externe Bruno Rodriguez pe Twitter.

Senatorul republican din Florida, Marco Rubio, de origine cubaneză, a propus modificarea care include crearea unui fond pentru implementarea tehnologiei necesare accesului la internet în Cuba.

Amendamentul Rubio, propus și de colegul său republican Ron DeSantis, intenționează să desfășoare sateliți, baloane și puncte de acces în larg pentru a oferi cubanezilor o conectivitate nerestricționată.

"Tehnologia există pentru a face acest lucru fără întârziere și îndemn administrația Biden să avanseze imediat", a declarat Marco Rubio marți.

Miercuri, Departamentul Trezoreriei și Comerțului SUA a publicat o fișă informativă care detaliază pașii pentru obținerea unei licențe pentru serviciile de internet și telecomunicații legate de Cuba.

Potrivit ministrului cubanez de externe, sancțiunile americane consolidate sub administrația Trump sunt „obstacolul fundamental în calea accesului liber și suveran al poporului cubanez la internet”.