Până acum a fost favorit la alegerile din Germania. Dar Armin Laschet, al doilea finalist desemnat de Angela Merkel, și-a început campania miercuri, pe fondul unei căderi în sondaje, care ar putea duce la surprize, potrivit AFP.

Armin LaschetFoto: Marcel Kusch / AFP / Profimedia Images

Liderul conservatorilor germani și-a început maratonul de întâlniri publice, care ar trebui să-l conducă la verdictul alegerilor legislative din 26 septembrie, postul de cancelar.

Cu o dispoziție bună, președintele Uniunii Creștine Democrate (CDU) pășește în ring, îmbracă mănuși de box albastre și dă o lovitură în dreapta, o lovitură în stânga. Mesajul este clar: partidul său „va lupta în timpul acestei campanii”, promite el.

Și bătălia promite să fie aproape în fața alunecării conservatorilor în intențiile de vot.

„Sondaj de șoc!”, Titrează miercuri cotidianul Bild, cel mai citit din Germania, despre un sondaj Forsa pentru RTL Germania, care conferă taberei conservatoare doar 23% din voturi. Adică cu 13 puncte mai puțin decât la începutul anului și fașă de 30% în urmă cu câteva săptămâni.

Armin Laschet este acum pe panta ecologiștilor (20%) și chiar a social-democraților.

Inundațiile l-au coborât în sondaje. Ce s-a întâmplat?

Armin Laschet este penalizat prin gestionarea inundațiilor grave din Germania în iulie.

Acest oficial în vârstă de 60 de ani este, de asemenea, liderul uneia dintre cele două regiuni cele mai afectate de acest dezastru, Renania de Nord-Westfalia.

Cu toate acestea, autoritățile au fost acuzate săptămâni întregi că nu au avertizat populațiile la timp, în ciuda avertismentelor din partea serviciilor meteorologice.

În timpul unei vizite recente în regiunea sa, Armin Laschet a fost chiar luat la întrebări de victimele dezastrului care s-au plâns de încetineala ajutorului public atunci când au pierdut totul.

Și asta în timp ce acest centrist încă se luptă să obțină unanimitatea în propria tabără: partidul l-a ales doar la sfârșitul unor primare foarte disputate împotriva rivalului său bavarez Markus Söder, lider al partidului aliat CSU și clar mai popular în opinia publică.

Un nou sondaj publicat miercuri seară de Der Spiegel relevă faptul că 70% dintre membrii CDU / CSU l-ar prefera pe Söder în calitate de candidat la cancelar, o respingere dură pentru Laschet.

În cele din urmă, este vizat de acuzațiile de plagiat cu privire la o carte. El este criticat pentru că folosește, fără a cita, contribuțiile unui politolog, un discurs al unui oficial al comunității evreiești și chiar articole de pe Wikipedia.

Lupte deschise

Până atunci, rivalul lui, ecologista Annalena Baerbock, fusese slăbită de acuzații similare. Alte gafe făcute și un început de campanie eșuat, au provocat o cădere a Verzilor în sondaje.

Drept urmare, cărțile par să fie refăcute cu șase săptămâni înainte de votare.

Conservatorii Angelei Merkel, chiar dacă rămân în frunte, nu mai au garanția deplină că vor păstra cancelaria

Contracarările dreptei germane și ale ecologiștilor, pe de altă parte, sunt fericirea social-democraților, care încep să spere din nou.

"Lupta este în curs", a declarat miercuri liderul partidului SPD, Lars Klingbeil.

"Oamenii se întreabă cine are seriozitatea necesară pentru a conduce țara. Pe acest punct vrem să convingem", a adăugat el.