Secretarul de stat american Antony Blinken a numit un consilier de top în materie de securitate energetică pentru a lucra la măsuri vizând "reducerea riscurilor" reprezentate de gazoductul germano-rus Nord Stream 2, informează miercuri DPA citată de Agerpres.

Nord Stream 2Foto: Odd ANDERSEN / AFP / Profimedia

Numirea diplomatului Amos Hochstein subliniază angajamentul administraţiei SUA de a preveni ca Rusia să îşi utilizeze furnizările de resurse energetice ca armă geopolitică, a declarat Blinken marţi într-un comunicat.

Hochstein va lucra pentru a ajuta Ucraina şi ţările est-europene din NATO şi UE să ajungă la un "viitor energetic mai sigur şi durabil", a spus Blinken. Hochstein este cunoscut pentru poziţia sa critică faţă de Rusia. El a servit ca emisar special pentru afaceri energetice internaţionale la Departamentul de Stat în administraţia preşedintelui de atunci Barack Obama.

Din 2017, el a lucrat în sectorul privat, inclusiv pentru companii energetice. Berlinul şi Washingtonul au anunţat un progres în iulie după o dispută de ani de zile asupra conductei Nord Stream 2 şi au promis în comun sprijin pentru Ucraina.

Germania s-a angajat să-şi folosească influenţa pentru a facilita o prelungire a acordului de tranzit de gaze al Ucrainei cu Rusia, care expiră în 2024, cu până la zece ani.

Blinken a spus că Hochstein se va concentra imediat pe implementarea acordului din iulie dintre Germania şi SUA.

Conducta pe sub Marea Baltică este aproape gata şi va aduce gazul rusesc în Germania ocolind Ucraina, care se bazează pe venituri din tranzit de gaze. Statele Unite au criticat puternic Nord Stream 2 ani de zile şi continuă să se opună proiectului, dar acum doresc să se abţină de la alte sancţiuni. Criticii văd gazoductul ca un proiect geopolitic rus ce ameninţă securitatea energetică a Europei.