Influenta soră a liderului nord-coreean Kim Jong Un, Kim Yo Jong, a criticat marți atitudinea „perfidă” a Seul-ului cu privire la exercițiile militare comune Coreea de Sud - Statele Unite, avertizându-i pe cei doi aliați că se vor confrunta cu amenințări grave la adresa securității, potrivit AFP.

Kim Yo Jong, sora lui Kim Jong UnFoto: Captura YouTube

Kim Yo Jong, unul dintre cei mai apropiați consilieri ai fratelui ei, a denunțat exercițiile militare „periculoase” desfășurate împreună de Seul și Washington în august, pe care Phenianul le vede ca o repetiție pentru o invazie a Nordului.

"Profit de această ocazie pentru a-mi exprima profundul regret cu privire la tratamentul perfid al autorităților sud-coreene", a spus ea într-un comunicat publicat de agenția oficială de presă nord-coreeană KCNA.

Armatele sud-coreene și americane au început marți antrenamentele preliminare înainte de exercițiile anuale de vară săptămâna viitoare.

Prin efectuarea acestor manevre militare, Seul-ul și Washingtonul „ar fi cu siguranță mai mari amenințări la adresa securității”, a avertizat ea, adăugând că Nordul își va consolida capacitățile de apărare și atacuri preventive.

Întrebat despre aceste observații, purtătorul de cuvânt al diplomației americane Ned Price a reafirmat că aceste exerciții militare fac parte din alianța „de nezdruncinat” dintre Statele Unite și Coreea de Sud.

Dar el a insistat asupra caracterului „pur defensiv în esență” al manevrelor comune. "Statele Unite nu au nicio intenție ostilă față de Coreea de Nord", a spus el, adăugând "să sprijine dialogul inter-coreean".

Declarațiile lui Kim Yo Jong vin în ciuda unui dezgheț neașteptat în peninsula coreeană favorizat de o serie de scrisori personale schimbate între fratele său și președintele sud-coreean Moon Jae-in.

Cele două părți au restabilit comunicațiile transfrontaliere care au fost întrerupte de mai bine de un an în iulie, asigurând că liderii au fost de acord să lucreze pentru a-și îmbunătăți relațiile.

Seul-ul și Washingtonul sunt aliați prin tratat, Statele Unite staționând aproape 28.500 de soldați în Coreea de Sud pentru a apăra țara împotriva vecinului său cu arme nucleare.

Ei au redus deja sfera exercițiilor lor militare comune anuale pentru a facilita discuțiile nucleare cu Phenianul.

Președintele sud-coreean are în agendă negocierea primului summit între Coreea de Nord și un președinte american în ședință, la Singapore în 2018.

Dar Nordul a întrerupt din nou contactele cu Seul-ul după ce cel de-al doilea summit dintre Kim și președintele american Donald Trump de la Hanoi a eșuat, lăsând discuțiile despre dosarul nuclear suspendate.