​Andrew Cuomo, guvernatorul statului New York, a demisionat marți, după ce a fost acuzat de hărțuire sexuală. În urmă cu o săptămână, procurorul statului New York a anunțat că dintr-o anchetă independentă rezultă că guvernatorul „a hărțuit sexual mai multe femei”, acuzație negată de Cuomo.

Andrew CuomoFoto: Kristin Callahan/ACE Pictures / Shutterstock Editorial / Profimedia

Președintele SUA, Joe Biden, i-a cerut guvernatorului să demisioneze.

Guvernatorul statului New York, democratul Andrew Cuomo, a „hărțuit sexual mai multe femei”, conform concluziilor unei anchete judiciare independente, a declarat marți procurorul statului New York, Letitia James, potrivit AFP.

Ea a adăugat că printre victime se numără și oficiali „vechi și actuali”.

Raportul de investigație vorbește de gesturile nepotrivite ale lui Andrew Cuomo, „sărutări și îmbrățișări nedorite”, precum și „comentarii inadecvate”.

Potrivit rezultatelor anchetei, guvernatorul și personalul său „au luat, de asemenea, măsuri de represalii împotriva a cel puțin unui angajat pentru că a depus mărturie”, se arată într-o declarație din cadrul parchetului.

"În cele din urmă, echipa guvernatorului a favorizat un mediu de lucru toxic care a făcut posibilă hărțuirea și o atmosferă de lucru ostilă", adaugă biroul.

Întrebată dacă ar trebui să demisioneze, procurorul Letitia James a adăugat: "Decizia este a guvernatorului statului New York. Raportul vorbește de la sine".

Guvernatorul, care a negat acuzațiile atunci când au fost făcute publice, a fost audiat pe larg de anchetatori pe 17 iulie.

Andrew Cuomo a câștigat popularitate pentru modul cum a luptat împotriva pandemiei coronavirusului, statul New York fiind epicentrul american în primăvara anului 2020, dar acuzațiile de hărțuire l-au tras în jos ulterior.