Criticile îndreptate împotriva guvernului grec se amplifică, pe măsură ce continuă eforturile de stingere a celor mai grave incendii produse în ţară, care au forţat zeci de mii de persoane să se refugieze, relatează luni Euronews, citat de Rador. Autorităţile din insula Evia, a doua ca mărime din Grecia, au denunţat „insuficienţa” capabilităţilor de stingere a incendiilor, care au devastat o suprafaţă de cel puţin 35.000 de hectare de teren.

Incendii in GreciaFoto: STR / AFP / Profimedia

„Aţi văzut statul oferindu-ne apă sau sandvişuri copiilor? Nicidecum! I-au lăsat pe buticari şi pe oameni să ne dea apă”, a declarat un localnic din Pefki.

„Oamenii trăiau din ce producea pădurea, culturile, livezile de măslini şi turismul. Acum nu a mai rămas nimic”, a declarat un alt rezident.

Printre cei 500 de pompieri aflaţi pe insulă, 200 sunt din România şi Ucraina, fiind sprijiniţi de 17 avioane aruncătoare de apă şi elicoptere.

„Ultimele oferte au venit de la Franţa, Germania, Polonia, Austria şi Slovacia, care vor trimite echipe de pompieri în Grecia. Echipajele noi se vor alătura pompierilor care operează deja în Grecia şi care provin din Cipru, Franţa, Cehia şi România, fiind sprijiniţi de avioane trimise de Cipru, Suedia, Franţa, Croaţia şi Spania”, a anunţat luni Comisia Europeană.

Uniunea Europeană a decis să trimită asistenţă în stingerea incendiilor şi în Italia, Albania, Macedonia de Nord şi Turcia.

I Efimerida: Aliaţi străini în lupta cu flăcările: Primii au alergat cei din Franţa şi Cipru. Germania cea înceată şi... surprinzătorii români

Cutremurată de amploarea incendiilor ce ţin Grecia sub asediu de o săptămână într-un coşmar de foc, comunitatea internaţională trimite forţe care să ajute la stingerea focului, relatează luni ziarul elen I Efimerida, citat de Rador.

Deja 10 țări au răspuns imediat și au trimis ajutor în Grecia, compus atât din resurse umane, cât și din echipamente aeriene și terestre pentru stingerea incendiilor.

În același timp, mesaje de susținere și solidaritate au venit de la președintele francez Emmanuel Macron, dar și de la ambasadorul SUA la Atena, Geoffrey Pyatt.

Pe de altă parte, ridică semne de întrebare reacţia Germaniei din cauza marii întârzieri cu care acţionează. Potrivit agenţiei DPA, forţe de pompieri din Renania de Nord-Westfalia și Hessen și o echipă din cadrul Organizației germane de Asistență Tehnică sunt așteptate să ajute la eforturile de stingere a incendiilor din Grecia, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului federal de Interne.

Ce forțe străine au fost trimise ca ajutor în Grecia

  • Cipru: 2 avioane și o echipă de 40 de pompieri care acţionează la sol
  • Franța: 82 de pompieri și 3 Canadair și se aşteaptă întăriri formate din încă 100 de persoane și 30 de vehicule
  • Croația: 1 Canadair
  • Suedia: 2 avioane Air Tractor
  • România: 108 pompieri și 21 de vehicule
  • Spania: 1 Canadair
  • Ucraina: 100 de pompieri
  • Israel: 16 pompieri
  • Elveția: 3 elicoptere
  • Egipt: 2 elicoptere Chinook

Forțele ce sunt așteptate să sosească în curând:

  • Cehia: 35 de pompieri și 14 vehicule
  • Germania: două divizii terestre cu 216 pompieri și 41 de vehicule
  • Polonia: 143 de pompieri cu 46 de vehicule
  • Slovacia: 72 de pompieri și 25 de vehicule
  • Austria: 43 de pompieri și 11 vehicule
  • Regatul Unit: 21 de pompieri
  • Qatar: 69 de pompieri și 5 vehicule
  • Kuweit: 42 de pompieri
  • SUA: Avioane de recunoaștere P-8 pentru a sprijini eforturile de stingere a incendiilor

Comisia Europeană și mecanismul de protecție civilă al UE

„Ajutorul total din partea UE către Grecia se ridică la 9 avioane pentru stingerea incendiilor, 700 de salvatori și 100 de vehicule”, a declarat comisarul pentru gestionarea crizelor, Janez Lenarčič, menționând că alte șapte țări ale UE au trimis deja ajutor în Grecia: Cipru, Suedia, Franța, România, Cehia, Croația și Spania.

Convoiul românilor și ridicarea lor în slăvi pe rețelele de socializare

Fac turul internetului înregistrările video cu pompierii din România care se află în Grecia pentru a acţiona împotriva incendiilor. România, cu 112 pompieri și 23 de vehicule, a răspuns la solicitarea de ajutor formulată de guvernul grec prin Mecanismul european de protecție civilă.

Pompierii din România au generat numeroase comentarii laudative pe rețelele de socializare. De exemplu, s-a scris că viteza, organizarea, meticulozitatea și reflexele instinctive sunt uimitoare. Cum au sosit în Evia, pompierii români au ridicat peste noapte un cartier general independent cu alimentare proprie și logistică. Apoi au procedat la cartografierea cu dronele a drumurilor forestiere, au calculat direcția vântului și au pus în funcţiune o comunicare internă de ultimă generație. Au exploatat pâraiele prin care curgea apă și cu furtunuri de 60 de metri s-au grăbit să stingă focurile.