Senatorii democrați au prezentat luni cadrul legislativ care ar trebui să le permită să adopte în toamnă „cel mai substanțial” plan de cheltuieli sociale din Statele Unite din anii 1930, estimat la 3,5 trilioane de dolari la începutul negocierilor parlamentare, care se anunță ca fiind foarte dure, potrivit AFP.

Joe BidenFoto: Michael Reynolds-Pool Via Cnp / Zuma Press / Profimedia Images

Congresul se îndreaptă astfel către o nouă parte a viziunii ambițioase a lui Joe Biden pentru mandatul său, după planul de infrastructură de 1,2 trilioane de dolari.

Suma planificată a planului de cheltuieli sociale este suficientă pentru a vă ameți: 3.500 miliarde de dolari pe parcursul a zece ani, aproape PIB-ul Germaniei în 2020 (3.8 trilioane de dolari).

Această rezoluție bugetară va permite Senatului să avanseze cu privire la „cel mai mare proiect de lege pentru muncitori, vârstnici, bolnavi și săraci de la FDR (președintele Franklin Delano Roosevelt) și New Deal din anii 1930”, a insistat senatorul independent Bernie Sanders, președinte al comisiei bugetare.

„Va pune în continuare Statele Unite într-o poziție de lider global pentru a combate schimbările climatice și pentru a face planeta noastră un loc sănătos și locuibil pentru generațiile viitoare”, a scris el.

Universitățile publice plătite pentru doi ani, măsuri pentru îndeplinirea obiectivelor climatice ale lui Joe Biden, noi investiții în infrastructură, statutul de reședință pentru „milioane de lucrători migranți” ... Concret, rezoluția publicată luni prezintă doar schițele generale ale acestui plan titanic și acordă termen senatorilor până pe 15 septembrie să prezinte propunerile lor finale.