Soarta unei alpaca în vârstă de 8 ani numite Geronimo a declanșat un val de indignare împotriva premierului britanic Boris Johnson după ce guvernul acestuia a ordonat eutanasierea animalului, relatează Reuters.

Alpaca Geronimo si Helen McDonald, proprietara saFoto: Simon Jones / News Licensing / Profimedia Images

Decizia luată de autoritățile britanice deoarece alpaca a fost testată pozitiv cu tuberculoză bovină.

Ordinul de a ucide animalul i-a făcut pe proprietara sa, Helen MacDonald, și pe soția ei, Carrie, să facă apel la clemență, îndemn preluat de mai multe vedete ca parte a ceea ce a fost descris drept un dezastru de relații publice pentru Johnson.

Luni a fost planificat un protest în fața reședinței premierului britanic de pe strada Downing și aproape 100.000 de persoane au semnat o petiție care cere salvarea lui Geronimo.

Inclusiv tatăl în vârstă de 80 de ani al prim-ministrului britanic, Stanley Johnson, a cerut evitarea eutanasierii lui Geronimo pentru ca acesta să își poată trăi viața în liniște alături de proprietarii săi din Gloucestershire.

„Sper și cred că această execuție poate fi evitată chiar și în acest stadiu târziu”, a declarat Stanley Johnson, în pofida insistențelor guvernului fiului său că animalul trebuie eutanasiat.

Soarta lui Geronimo este tristă dar...

MacDonald, o asistentă veterinară, afirmă că alpaca a fost testată negativ când a fost adusă din Noua Zeelandă și că a cheltuit mii de lire într-o tentativă eșuată de a obține salvarea animalului în instanțele britanice.

Ministrul agriculturii George Eustice afirmă că, deși soarta lui Geronimo este una tristă, regulile sunt clare și că animalele care sunt testate pozitiv pentru tuberculoză bovină trebuie ucise.

Miniștrii cabinetului lui Johnson s-au confruntat cu un val de întrebări în ultimele zile cu privire la soarta lui Geronimo.

În cadrul unui interviu acordat Sky Business, ministrul pentru mediul de afaceri Kwasi Kwarteng a declarat că:

„Este în mod evident dificil fiindcă mulți oameni s-au implicat emoțional în povestea unui animal dar există politici și un motiv pentru care acestea trebuie implementate”.

Citește și: