Lyubov Sobol, o importantă aliată a opozantului rus Alexei Navalnîi a fugit din Rusia la câteva zile după ce a fost condamnată la un an și jumătate de ”libertate condiționată”, transmit presa rusă și Reuters, citând surse.

Lyubov SobolFoto: Irina Bujor / Kommersant / Profimedia

Sobol nu a putut fi contactată pentru a confirma, iar colegii ei au refuzat să vorbească pe această temă. Potrivit postului de radio Ekho Moskvy, ea a părăsit deja țara. Mai multe ziare rusești scriu că ea a plecat către Turcia sâmbătă seară.

Sobol, o avocată de 33 de ani, este una dintre cele mai cunoscute figuri din anturajul lui Navalnîi. Ea era printre cei care au rămas anul acesta la Moscova în timp ce alți aliați politici ai opozantului rus au fugit de teamă că vor fi puși sub acuzare înainte de alegerile parlamentare din septembrie.

Sobol a fost condamnată marțea trecută la un an și jumătate de restricții similare unei eliberări condiționate pentru că ar fi încălcat măsurile anti Covid-19 privind protestele.

Printre restricțiile ce îi erau impuse se numărau interdicția de a-și părăsi locuința pe timpul nopții și cea de a nu pleca din Moscova.

După decizia instanței, ea a declarat că sentința nu a intrat încă în vigoare: ”Poate fi interpretată ca o posibilitate de a părăsi țara”.